alla ska tydligen spara

Har ni tänkt på att alla kommuner förr eller senare alltid måste spara pengar. Och allt som oftast så måste det sparas inom alla områden, skolan, förskolan, renhållning etc.
För mig som drivit företag så blir man liten snopen att det måste sparas överallt. Någon verksamhet måste ju följa med utvecklingen, eller så måste man nyinvestera. Att vissa måste spara ett år och någon annan nästa år är mer "verklighet" för min del. Det är ju bara att se hur man själv gör: idag kan jag köpa snus, imorgon inte. Men så verkar det inte fungerar inom vissa kommuner, och tydligen är skolan det mest oekonomiska som finns.
Vår skola måste spara ytterligare någon miljon detta år, och några större satsningar blir inte det tal om.
Hur gör man då för att skolan ska utvecklas och följa med den "samtid" som finns. Ett normalt företag måste följa med. Antingen det eller så "kursar" företaget. Nu är det möjligt för en elev att söka till vilken skola eleven vill och kommunen kan inte hindra eleven från detta. En s.k interkommunal ersättning måste betalas, och ofta är det dyrare för den berörda kommunen än om eleven fortsätter sina studier i hemkommunen. Om kommunen/skolan vill att eleven ska "stanna" måste man på något sätt förstå att det har ett visst pris i kronor och ören.
När det gäller "priset" så uppstår ett "Moment 22". Allt som oftast vill kommunen både ha kakan och äta den samtidigt. Elever får mer än gärna studera utanför kommunen, men det får inte kosta något och vill lärare/skolpersonal utveckla något inom respektive skola så är det välkommet. MEN DET FÅR INTE KOSTA NÅGOT.
/svannte

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback