att göra rätt på fel sätt

Stieg Larsson. Författare och journalist. Bilden är hämtad från www.expo.se
Ni, som har läst min bligg tidigare, vet att jag skrivit om det här med nedladdning via nätet. Moraliskt anser jag att detta är olagligt och bör räknas som stöld. Men, och det är därför jag skriver det här inlägget, det beror på vad/vem man laddar ner.
Jag har skrivit om Stieg Larsson och hans Milleniumböcker. Böckerna finns som ljudböcker och jag rekomenderar dom vart. Men, KÖP DOM INTE! Maila mig så skickar jag dom istället till er.
Nu vet jag att vissa personer kommer reagera och troligen innebär det en käftsmäll nästa gång vi träffas. Det finns dock en anledning till min åsikt/ståndpunkt: bokförlaget Norstedt och personerna (bror och far) som ärver S Larsson ska inte ha en krona.
Deras agerande i historien är så pass skamligt att  dom borde bötfällas. Så ladda hem och ha en trevlig stund. GRATIS!
För mer info: besök svt.se och klicka er vidare till Uppdrag granskning, eller ladda ner programmet via svt's podd-tv (Milleniummiljonerna).

mvh
/svannte

oops! har helt glömt...

en kväll på sjuhalla badstrand
Har helt glömt bort att post lite bilder från sommaren.
Den här bilden är från en superkväll på "årets badstrand/sjuhalla badstrand". Vi grillade och hade jätteskönt.
I år har Viktor spenderat mer tid under vattnet än över. Tydligen är det en åkomma som hela familjen varit med om. Själv så fick en gammal f.d. militär ta hand om mig när jag var i Viktors ålder. Ja, eftersom jag tydligen var mer under än över vattenytan, samt att min mamma omöjligt kunde få tag på mig, så lyckades hon få den här militären att "ta hand om". Och det blev ju som bekant människa av mig också.
Mer bilder på Viktor hittar man på
www.musikobildsmedjan.se/viktor.

/svannte

hänger inte med

Ingen kan väl har undgått att se/höra om OS och bortdömningen av Ara Abrahamian. Som "gammal" sport-tok så blir jag lite förvånad över hur själva bedömningnen gick till. Nej, inte att någon av brottarna gjorde något fel och sen blir bestraffad. Nej, det jag hänger upp mig på är att domarna är mellan 55-75 år gammal. Inte nog med det, utan dom springer omkring i en kostymliknande klädsel som defenitivt inte är till gagn för rörelsefriheten. Utöver detta så sitter de två ålderstigna, lätt lomhörda och med styrka 2+ på glasögenon, som ska bistå den redan ålderstigna mattdomaren. Det jag frågar mig är: hur fan kan dom tillåta detta i en tävling som OS.

Nej, inför "bästa datum" på domarna i de större tävlingarna. Koreanska boxningsdomare, rumänska brottningdomare etc. kan få döma korpmatcher där resultatet inte är världsviktigt. Är det inte konstigt att i en tävling, som är har X antal tusen kameror runt varje arena, att man ta hjälp av dessa för att bedöma RÄTT.

/svannte

en stieg att lyssna på

För några månader sedan såg jag Uppdrag gransknings reportage om författaren och journalisten Stieg Larsson. Programmet handlade egentligen inte så mycket om honom själv, utan mer om den tragiska tvist som uppstått efter hans död. För er som inte sett programmet kan man läsa om programmet via den här länken (programmet finns även på svt´s podd-tv).
För något år sedan lånade min fru ett par s.k. ljudböcker via biblioteket och jag tänkte: jag som är lite av en tekniknörd måste självklart testa att lägga in en ljudbok på min iPod. Sagt och gjort! Konvertera till mp3 och sen in med det i min iPod.
Uppläsaren av boken var Katarina Everlöf och hon läste bra. Men, och det är ett stort men, det var skitjobbigt att "sluta läsa" och sen fortsätta några timmar senare. Det var betydligt svårare än att läsa en riktig bok så det slutade med att boken åkte ur min iPod.  Tillbaka till Milleniumböckerna av Stieg Larsson!
Efter Uppdrag gransknings reportage så tänkte jag att jag skulle läsa någon av böckerna eftersom det var flera personer som rekomenderade böckerna. Men i och med att jag köpt min nya "leksak", iPhone, tyckte jag att jag åter igen skulle pröva att "lyssna" på boken istället. Sagt och gjort, in med alla tre böckerna i min iPhone och sen blev jag skogstokig.
Uppläsaren är Reine Brynolfsson och han är ruskigt bra! Ja, det är så bra så det går fan i mig inte att sluta lyssna. En kväll satt jag som paralyserad från kl 20.30-04.20! Givetvis beror det på att böckerna är bra, men det vet i tusan om jag hade läst lika mycket om jag haft böckerna i handen. Så veckans boktips är Milleniumböckerna av Stieg Larsson.

/svannte

PS. Gå gärna in på www.expo.se och läs mer om Stieg Larsson. DS


en liten terrorist

Under de senast dagarna har ju vädret, tvyärr, varit lite dåligt. Så badandet har fått respit och istället har det lekts en hel del i det Sennerhallska hemmet. 
Viktor har haft ett antal kompisar/kamrater hemma och en av grannarna (för övrigt kallad Blåtumme på denna blogg) har två flickor som bruka komma bort och leka. En av flickorna heter Hedda och har en speciell egenhet: hon ska nämligen bajsa på Svanntes gräsmatta! 
Tydligen så påverka vår gräsmatta hennes tarmar i den utsträckningen att det inte går att hålla sig. Inte nog med det. När hon är klar med bajsandet så ska man givetvis slå en sjua någonstans. Och vad passar inte bättre än att sätta sig vid Viktors s.k. skepp. Nu ska det sägas att hon är ett riktigt charmtroll och de två gångerna "olyckan" har hänt så kan man ju inte låta bli att skratta åt henne. Men lite terrorist är hon i alla fall.

/svannte

PS. Ibland är det kul att skriva om något roligt. Annars är det som bekant lättare att gnälla. Då är det tur att Hedda finns. DS

det luktar jävligt illa

Såg i dagens BLT att SVT, den tv-station som finansieras av skattepengar och till viss del av reklam men som inte får finansieras av reklam, ska sända en s.k. dokumentär om förberedelserna för OS i Peking. 
Filmen är, enligt många kritiker, en ensidig reklamfilm för OS och OS i Kina. Tydligen är det också så att European Bordcasting Union, EBU, har skrivit på ett avtal där medlemsländerna ska sända filmen. 
Jag har inga betänkligheter mot att man sänder en dokumentär om OS, men en egenproducerad film som enbart är gjord för att ställa de olympiska ringarna i god dager, det SUGER. Och det jävliga är att Sveriges Television, som jag för övrigt tycker är mycket bra, försvara filmen. 
Jag hade ingen aning om att ledningen på SVT hade ansiktet så lång uppkört i arslet på Gunilla "vad-hon-nu-heter" i Svenska Olympiska Komittén. Jag trodde i min enfald att SVT´s intigritet var större än så här. Det är väl bara att säga ifrån; nej, vi sänder inte den här typen av program. 
Låt säga att STRIX producera en s.k. dokumentär om Reinfeldt strax innan valet, och sen kräva att SVT skulle sända den. För att spetsa till det än mer så har även andra produktionsbolag gjort "sina" dokumentärer om de andra partiledarna och partierna. Tror någon att SVT skulle sända det här? Kanske, men vad skulle SVT säga om också Sverigedemokraterna kom med sin film! Inte fan skulle SVT våga tacka jag till det. Och skulle de gjort det hade jag aldrig mer betalt någon tv-licens.
Nej, när det blir politik av kultur, för tv är en form av kultur, så ska politiker hålla sig jävligt lång borta för att kunna påverka. Det är också kulturutövarens (såna som jag) skyldighet att se till att politisk påverkan inte kan uppstå, och tydligt ta avstånd för den här typen av påverkan.

Licensfinansierad radio och tv tycker jag är bra. Ja, jag tycker faktiskt det. Men det måste vara så att ledning och personal själva ta beslut om vad som ska sändas. Det får inte styras av vissa personer som helt och hållet bestämmer vad som exempelvis ska sändas på lokalradion i Karlskrona. MEN VÄNTA LITE! ÄR DET INTE SÅ IDAG? Tyvärr är det faktiskt så idag.  
Radio Blekinge har, som många andra lokalradiostationer, gjort inspelningar av s.k. lokalband. Stationerna har sedan spelat dessa inspelningar när det har passat dom. Dessa inspelningar är unika, eftersom många av inspelningarna är så gamla som 20-30 år. Stationerna får fortfarande sända nya och gamla inspelningar, men INTE NÄR DOM SJÄLVA VILL. 
Nej, sedan något år tillbaka så bestäms all musik av 4-8 personer. Dessa personer bestämmer i princip över all musik som spelas. Dom bestämmer inte vilken ordning musiken ska spelas upp, men dom bestämmer hur många gånger per dag en viss låt ska spelas och dom bestämmer också vilka låtar som är s.k. A-låtar (låtar som ska spelas x-antal gånger per dag). Inte nog med detta, personerna sitter givetvis på HK i Stockholm. Man fråga sig givetvis: VA FAN VET DOM VAD JAG VILL HÖRA, OCH VAD VET DOM VAD VI GILLAR I BLEKINGE? 
Jag har förståelse för att SR vill spara pengar och en åtgärd är bl.a. att dra in musikproducenttjänsterna runt om på landets lokalradiostationer. Följden blir dock att antal musikutövare minskar samt att jag som ålderman har noll koll vad som händer i Blekinges musikliv. För oss i Blekinge har vi dock två påverkare, Bitte Appelqvist och HP, som har programmet NONSTOP (tror det heter så) där s.k. garageband får sin musik uppspelad. Ja, förutsatt att du gjort en inspelning. 
Personligen tycker jag detta är slag i magen på våra yngre musikutövare och jag ingen lust med att förlora Kjell och Affe som är musikproducenter på Radio Blekinge. Till och med min gamla mor har börjat gilla Kjell! Och då har det gått långt.
I alla fall, jag tycker att vi vanliga lyssnar måste säga ifrån: Stockholm, GE FAN I VÅR RADIO.

/svannte