ta ansvar!

Jag tillhör den skaran som ratar program i stil med Idol, Fame Factory etc. Jag har svårt att acceptera att folk som kallas jury, sitter och bedömer andra genom att påstå att dom är för feta eller ser för bögiga ut.
Ingen har väl undgått puckot som TV4 anlitat för att agera som programledare för Idols s.k. eftersnack. Det jag blir mest förbannad över är att tv-kanalen tycker det är helt ok eftersom hon får fortsätta sitt arbete, oavsett vilka påhopp hon än gör.
I dagens "klaga-på-skolan"-tider blir jag riktigt förbannad på alla gnällpellar som tycker att skolan bör ta ett större ansvar för att lära eleverna mer om etik och moral. Samma gnällpellar sitter sedan på fredagarna, eller om det är lördagar, och glor på Idol och tycker det helt ok. Är det några som måste ta sig i kragen är det föräldrarna. Ja, och så TV4 förstås.
Så snälla, innan ni gnäller öronen av er, rannsaka er själva först. Har ni verkligen gjort vad NI har kunnat, för att bidra till någon förbättring. INTE! Håll käften då!

/svannte

glad jämt? nej, du!

Nya Macbook, som tyvärr är en liten besvikelse eftersom den saknar Firewire.
Ett av mina första inlägg på bloggen, handlade om Kay Pollak. Och igår var han på stadsteatern i Karlshamn där jag hade tillfället att lyssna på honom under några minuter. Tyvärr så var jag även tvungen att arbeta så jag hade inte tid att lyssna på hela föreläsningen.
En del av hans föreläsning handlar bl.a. om att kunna vara glad. Och han ställer frågan om det är möjligt att jämt vara glad. Ja, enligt honom är det möjligt och jag är benägen att hålla med. Men, och det här är ett stort MEN, jag blev så fruktansvärt besviken, i förrgår, när Apple släppte uppdateringen av sina bärbara datorer. Nej, inte att dom uppdaterade eller att dom i vissa fall gjorde prissäkningar. Och nej, jag blev inte besviken att dom uppgraderat deras s.k. enkla modeller, Macbook, till att bli näst intill Pro-datorer. Nej, inget av det här gjorde mig besviken. Det som fick mig att totalsåga uppdateringen var att dom tagit bort möjligheten att köra firewire på den "enkla" modellen.
Vi, som sitter med s.k. Pro-program använder näst intill alltid utrustning som använder sig av så snabba kopplingar/kontakter som möjligt.
S.k. normala användare kanske inte bryr sig, men jag blev fullständigt galen. Normalt brukar Apple vara noga med att se till att just deras påfund brukar sitta i burkarna. Och firewire är just ett Apple-påfund. Hur fasen (ska inte svära) kan man vara så totalt hjärndöda att man plocka bort "SINA" egna prylar? Ja, jag förstår ingenting. Men så börja man fundera och titta lite på de s.k. Pro-datorerna. Ja, då har dom plockat bort firewire 400 men behållt firewire 800. Det innebär att man kan köra med utrustning som kräver firewire 400. Förutsatt att du har en specialkontakt, som i och för sig är ganske billig. Men, hur kul är det!?

Jag är en mac-nörd som försvarar Apple, näst intill döden. Jag har bråkat och tjabbat med så många personer om hur bra, välbyggda och användarvänliga Apple's datorer är. Men här jag fått på käften, av "mina egna"! Det är som man självdö.
Givetvis har jag kommenterat och tyckt till, på i princip på varenda macrelaterad hemsida/forum/blogg. Och jag har givetvis kastat ut frågan "varför göööör dom så här". Tyvärr så är det inte lätt att få medhåll när man försöker smutskasta "sina egna". Så Apples små tallibaner har förkastat mina teorier och i vissa fall har de överhuvudtaget inte brytt sig om att svara på mina inlägg/frågor.
Den enda förklaring jag har till Apple's idiotiska tilltag är att  dom helt enkelt sålt för många Macbook (enkla modellen). Modellen har helt enkelt varit för bra. Det har inneburit att eventuella Pro-köpare insett att dom bara behöver den enklare modellen och Apple har helt enkelt gått miste om X antal tusen dollar. Så allt handlar bara om snålhet. Och som ni vet:
snålheten bedrar den vise.

/svannte

sverige är fantastiskt

Sitter på tåget mellan Malmö och Karlskrona när jag skriver det här inlägget. Det är väl i och för sig inget märkligt med det. Jo, lite märkligt är det. Nej, inte att jag skriver på min iPhone. Det är nämligen så att jag sitter en s.k. "tyst kupé".
Tydligen så innebär det att man måste var helt tyst. Alltså inte ett ljud ska yppas! Alla som känner mig vet att "tyst är jag inte". Och inte nog med det, min arbetskamrat Åsa, är minst lika pratglad som jag. Och det tar väl fem minuter innan vi bli tillsagda att vara tysta!
Vi sitter som två frågetecken och förstår ingenting. För inte fan betyder väl en tyst kupé att man ska hålla truten!? Är det inte så att det är tänkt att dessa kupéer ska stävja mobilpratande och hemska ringsignaler? Nej, tydligen så har vissa tågresenärer lyckats genomförande av, att 24 passagerare, ska sitta och vara helt STUMMA!
Låt säga att en familj, av en händelse, råkar sätta sig i en sån här kupé. Och för att spetsa till det lite, familjen är från Italien och är på semester i vårt kulturellt upplysta land. Det skulle antagligen ta max 20 sekunder innan det hade börjats med "hysch" och sen pekats upp på en skylt där det stå: Silence zone.
Familjen skulle troligen inte fattat någonting, samtidigt som dom hade frågat sig om vederbörande "tysthetspelle" var riktigt klok. Och, jädra i baljan, vilken bra bild dom skulle få av oss öppna och sociala svenskar.
Jag har full förståelse av att människor tycker att det är behagligt med tystnad, och att det är behövligt efter en hård dag på jobbet. Men ta bilen då! Åk inte kommunalt och ge fan i att åka tåg!

första inlägget med iphone

Nu verkar det funka att blogga via iPhone. Jaha, och varför detta då. Jo, just för att man kan. Ok, det går inte världsfort men det går. Så detta är ett test. Funkar det inte så får man väl byta blogg. Egentligen är det rätt konstigt att jag som är 47 år gammal tycker att den här bloggportalen är omodern. Eller kanske jag är lite nördig som tycker det ska vara möjligt att blogga via min iPhone. Tydligen så tycker ägarna till blogg.se att det inte är nödvändigt. Om det tycker jag inte. Men vad fasen bryr dom sig om en simpel iphoneanvändare. /svannte

alltid rätt

Jag läste dagens BLT om en undersökning angående Föräldraralliansens s.k. index över skolor/kommuner. Deras s.k. kvalitetsindex grundar sig på uppgifter från Skolverket och är alltså inte något "hitte-på". Man kan alltså säga att uppgifterna stämmer! 
Det märkliga med den här typen av undersökningar är inte själva resultatet. Nej, det är kommentarerna från exempelvis ansvariga politiker och chefer. För det är alltid så att den stad/kommun som kommer "sist" i undersökningen ALLTID hävda att "man har inte tagit hänsyn till ditten, datten och dutten". Eller så är det "helt omöjligt att drar dessa slutsatser utifrån de uppgifter som kommit fram". Antagligen är det lite som vad bilprovningen är för oss dödliga: vi vill gärna ha en bil som fungerar perfekt, men när Bilprovningen kolla bilen så blir vi faktiskt sura om de hittar något fel. Visst, alla önskar att det inte ska vara något fel på bilen, men om det är något fel så vill man självklart att dom ska hitta det.

När det gäller undersökningar av kommuner, företag etc. så verkar det snarare vara så att man alltid skyller ifrån sig. Förklaringarna är, nästan alltid, helt omöjliga att verifiera. Exempelvis så kommenterar Karlskrona kommuns ansvarige i BUN-nämnden, Jan-Olof Petersson, varför Karlskrona kommun hamnar "sist i Blekingen" i Föräldraralliansens undersökning: 
"Skolans värld är för komplex för att det ska fungera (att dra slutsatser från Skolverkets databaser, min kommentar), dessutom finns det felaktigheter i exempelvis Skolverkets uppgifter. Därför tycker jag att man ska akta sig för att dra för stora slutsatser av sådana här undersökningar".
Jag frågar mig istället hur Föräldraralliansen har kommit fram till sina slutsatser och skulle snarare, om jag varit politiker, blivit lite orolig om resultatet verkligen stämmer. Men nej, nu kommer bilprovnings-syndromet in och helt plötsligt blir man istället förbannad och tycker att "det är inte något fel på min bil". 
Hördu, Jan-Olof Petersson! Va tacksam för att det finns organisationer som kolla upp skolorna runt om i landet. Varför kan det inte var så att du har fel. Eller måste du alltid ha rätt?

/svannte

tur att vissa finns

I helgen har jag varit på NBV:s förbundsdagar och har bl.a fått ta del av diverse föreläsningar. En del mindre bra, och en del…. Nej, det var fel! En del var på gränsen till riktigt dåliga, men så fanns det några guldägg. Och tur var det! För man glömde genast bort de s.k. föreläsningarna som var riktigt dåliga. 
Föreläsningen som var GULDÄGGET var en föreläsning av och med Rune Larsson. Namnet är säkert bekant för många, men för mig var det en ny bekantskap, och en riktigt rolig sådan. Han föreläste om "konsten att uppnå det omöjliga". 
Föreläsningen rekomenderas varmt. Den är rolig och mycket informativ och jag tycker faktist att alla arbetande, och icke arbetande, lärare borde få ta del av föreläsningen.

För mer info om Rune Larsson, gå in på www.loparlarsson.se.

/svannte

betala inte!!!

Som så många andra, i vårt avlånga land, tillhör jag personerna som gärna vill veta vad som gäller. Jag försöker hålla mig uppdaterad när det gäller nyheter, sport och kultur. Vissa saker bryr jag mig mindre om. Ofta beroende på okunskap och ointresse. Ett område är bl.a. ekonomi. Det är inte så att jag INTE är intresserad av ekonomi. För tusan, har man miljonlån på banken så är man givetvis intresserad av ekonomi. Men jag är inte insatt i världsekonomi, men jag håller mig hyfsat uppdaterad över vad som händer.
När det gäller pensionsfonder och liknande "prylar" är jag däremot helt "lost in space". Jag har helt enkelt ingen koll. Det vill jag att någon annan gör åt mig, och jag betalar gärna en slant för det. Så Nordea och Ikanobanken sköter det åt mig. Givetvis mot en viss ersättning! Men som sagt, det har jag själv valt. Och mitt förtroende för min bank är stort. Jag litar på att dom sköter det här åt mig. För så har det alltid varit. Eller hur? 
Men nu har det visat sig att man, som vanligt, inte kan lite på finansmarknaden. IGEN!

Ingen har väl missat att vi, just nu, har en s.k. bankkris. Min förklaring av vad som hänt är följande:
FINANSMARKNADEN HAR GJORT EN 80-TALARE! (man har lånat ut mer pengar än vad egentligen har)
Dom har gjort precis som, näst intill varenda svensk har gjort: köpt något som man inte har pengar till.
Och hur gör vi det då? Jo, vi går till banken och lånar pengar, precis som bankerna gör. Fast dom går till riksbanken och låna pengar. Men, och det är det fina i kråksången, om bankerna inte kan betala tillbaka så GÅR STATEN IN OCH RÄDDA DOM! Och det suger! För inte fan hjälper herr Borg mig, när jag får problem med betalningen av mina lån. Nej, då är det kronofogde, inkasso m.m. Och DET SKA BETALAS. Alltså hamnar vissa personer i s.k. skuldsanering. Och det innebär INTE att skulderna skrivs av. Nej, det görs en avbetalningsplan och så får fordringsägarna in sina pengar.Hur går det för bankerna då, fråga man sig.
Jo, bankerna klara sig alltid. Direktörerna, styrelsen etc. får som vanligt sina miljoner i form av optioner, aktier, pengar och allt vad dom nu kallar det. Staten går in med s.k. lån, som troligen aldrig betalas tillbaka. Och så säger man att "nu ska det tillsättas en "hålla-direktörerna-i-örat"-utredning och så hoppas man att det glöms bort. Och det är nu som du, jag och alla vi andra måste säga ifrån. I HELVETE ATT JAG BETALAR MINA LÅN. Bestrid och säg att anledningen är att ni tycker att det är oskäliga räntor, ni(banken) sköter inte era uppdrag. 

Själv har jag bokat möte med min bank och nu ska det ställas krav! Eller blir det som vanligt? Ja, det återstå att se.

/svannte