nörden har blivit ännu nördiga

Fredagen den 25/7 gjorde jag det: köpte en iPhone. Det blev en 16 Gb, för störst vinner ju?! 
Själv är jag en ganska dålig användare av mobiltelefon. Jag ringer och skicka sms. Det är allt. Men nu är det i princip en bärbar dator som man köpt. iPhone är faktiskt helt otroligt bra. Surfningen är grymt bra och mail funkar hur bra som helst. Det är synd att man inte kan koppla ihop den med en 20" skärm och ett tangenbord. Men det kommer säkert.
För er som orkar så rekomenderar jag att ni går in på www.apple.com/se och kolla in presentationsfilmen av iPhone. Fega inte nu! 

/svannte

det osa skit!!!

Jag tillhör en av dom som är sportintresserad och tycker i princip att alla sport är kul. Så denna sommaren är ju guld: först fotbolls EM och sen sommar OS.
EM i fotboll är egentligen som "en piss i Nilen" jämfört med OS, men för mig är det tvärtom. OS kommer aldrig att engagera så som fotbollen gör. På något sätt så känns VM i fotboll som det absolut största man kan vara med om. Men för idrotten som helhet så borde OS vara det absolut största idrottevenemang, alla katogorier! Problemet är just att storleken på arrangemangen gör att pengar och politik påverka så mycket att folk blundar för vad som helst. T.ex. valet av Peking som OS-stad. 
Att Kina är en diktatur kan omöjligt undgått någon person och valet av Peking för OS 2008 har försvarats med att det kommer att gynna Kina i deras demokratiska utveckling etc. etc. Om man jämför detta med valet av Sydafrika för nästa fotbolls-VM så finns det en stor skillnad: Sydafrika hade aldrig fått VM om den gamla apartheid-regeringen hade suttit vid makten! 
FIFA som organisation har tydligt visat att de inte accptera att diktatur kan arrangera ett VM. Men för oss som kommer ihåg "idioten från Brasilien" så vet vi att fotbollen också lidit av idioter som inte vågat säga ifrån. Men den "makten" bröts i och med att UEFA fick mer och mer att säga ifrån. Och det ska vi nog tacka herr Johansson!
Det tragiska är ändå att OS-organisationen aldrig vågat säga ifrån. Som maktfaktor hade OS-organisationen kunnat säga ifrån vid flera tillfällen, men har alltid valt att hålla käften. Enligt min åsikt beror detta på en spansk, maktgalen människa vid namn Samaranch. Det är ju ingen hemlighet att han stod fascistregimen nära och borde ju rimligen inte fått städa toaletterna på OS-kontoret i Geneve, eller var det nu ligger. Men JODÅ, det var inga problem så länge han fixade pengar till Olympiska kommitén.
Borde inte personer inom exemelvis den svenska organisationen reagerat! Jo självklart! Men istället håller man käften och klappa istället varandras ryggar. Allt för att behålla sin ställning inom organisationen. Sticker man ut hakan så är man inte beredd på att ta smällen. Nej, man låter istället andra göra det och därefter väljer man att baktala dessa person. 
Den mest kända kritikern (en engelsk journalist som jag inte kommer ihåg namnet på) brukar få ta all skit som den olympiska kommitén slänger ut. 
För min del tycker jag OS OSA SKIT! Duktigt med skit! Och för egen del tänker jag titta lite på friidrott och simning. I övrigt tänker jag skita i sporter som heter i stil med "kast med lite lerduva". 
En sak till: landhockey! Vem fan bryr sig?

/svannte

PS. Här når ni Svenska Olympiska Kommitten: 
http://www.sok.se/kontakt.4.18ea16851076df6362280008320.html

marknaden och terrorism

Helt nyligen visades en reklamfilm om ett nytt batteri för mobiler. Batteriet har, i förhållande till sin storlek, en enorm kapacitet och kommer tydligen att revolutionera ”batterivärlden”. Enligt företagets forskningschef är detta en av de mest intressanta produkter han någonsin sett och arbetat med.
Visst låter det kul! Eller? Nej, det låter hur tråkigt som helst, för det här något som är så fullständigt ointressant tills forskningschefen helt plötsligt gör en ”Fredrik Härén” (ta ny kunskap och information och lägger ihop detta till en NY IDÈ) och förklara vad det här batteriet kan göra för BILINDUSTRIN/MILJÖN.
Förenklat sa forskningschefen att batteriets kapacitet skulle kunna göra att alla våra bilar skulle kunna drivas med hjälp av detta batteri. En idé som företaget jobbade med var att ladda batteriet med hjälp av solceller i bilens tak. I och med att batteriet har en mycket hög livslängd skulle i princip alla personbilar bli ”självförsörjande” och skulle aldrig behöva använda någon annan form av el/bensin/drivmedel. 
Visst låter detta skitbra, och kan du nämna någon som skulle ”INTE VILJA DET HÄR”??? 

Tyvärr så har vi överlåtit världens beslutanderätt till vissa politiker, personer inom industrin etc. Och i den här gruppen finns något som man i bland kallar för ”marknaden”. Vad som menas med marknaden är däremot en större fråga. Allt för många, enligt mig, säger att marknaden är DU och JAG. Det är nämligen vi som bestämmer om vi vill köpa eller inte köpa.
Detta påstående är fullständigt BULLSHIT eftersom valmöjligheterna inte alltid finns. OK, men då behöver du ju inte köpa en viss produkt om du inte vill. Lätt att säga! För vad gör man om man vill köra från en punkt till en annan. Jo, jag behöver bensin/disel/etanol. Och vem bestämmer att jag måste just ha bensin/disel/etanol. INTE FAN ÄR DET JAG!
Nej, enligt mig så är det MARKNADEN! Och marknaden, enligt mig, är företag som har makten att beslutar vad som ska produceras! 

Låt säga att BATTERIET är den ”optimala produkten”. Allt fungera hur bra som helst och vi kan köra 140 km/h och du kan hur lätt som helst köra 80 mil på en uppladdning. Nej, i och med att taket innehåller tusen solceller så behöver vi inte tänka på att tanka/ladda bilen. Allt är SUPER!!!
Tror du att MARKNADEN skulle tillåta det? I HELVETE HELLER! Nej, här skulle bilindustrin, oljeindustrin m.fl. skapa arbetstillfällen för miljontals lobbyister världen över och sedan skulle de försöka påverka oss vilket helvete det skulle bli på jorden om vi helt plötsligt fick en miljövänlig produkt. Nej, för tänk vad farligt det blir när vi helt plötsligt måste kasta alla dessa batterier (GLÖMDE EN SAK: batteriet är ca 1 x 0.5 cm och är ca 2 mm tjockt!).

För att det ska bli det ska bli en verkighet så måste DU och JAG ta över och bli MARKNADEN. Först då kommer det att bli förändringar, men då måste du våga att ta ansvar. Vi måste helt enkelt ta oss den tiden att besöka våra politiker och säga till dom att vi STÄLLER FAN IMIG INTE UPP PÅ DET HÄR. Nu gör du som VI VILL! 
Så upp på barrikaden! Slå näven i bordet. Eller varför inte ta en tripp till USA och ställa till med en svensk demonstration utanför vita huset. Nej, det är klart. Det är ju betydligt lättare att låta ”Pelle Bagare” (vår proffesionella Greenpeaceaktivist från Karlskrona) ta ansvar och göra det istället.

SLÅ NÄVEN I BORDET OCH SÄG IFRÅN! Eller måste man bli terrorist?

/svannte



nörd! var går gränsen?

Det är väl ingen, och då menar jag ingen, som har kunnat undvika att Apple's iPhone släpps i Sverige i natt. 00.00.01 håller vissa Teliabutiker öppet så att de värsta nördarna kan vara först. Jublande, men uppsträckta armar, kommer dessa nördar springande ut för att visa kön att de var först. Och vad händer då? Jo, kön utanför applådera! Snacka om försåelse. Och direkt vid hemkomsten så är det: fram med videokameran för här ska filmas och läggas ut på YouTube.

För mig som är lite av nörd (macnörd) är det här snart vardagsmat, för varje gång Apple har släppt en ny produkt så är det samma visa: köena, glädjen att vara först och så videon på YouTube.
Det dryga är att vissa "icke-nördar", alltså dessa personer jag kallade ateister i ett tidigare inlägg, häcklar oss "macare" och tycker vi är superdryga. Och till viss del har de rätt för: datorerna är inte bäst i världen, mp3-spelarna är inte bäst i världen etc. Men, och det är ett stort men, HUR COOLA ÄR INTE DERAS PRODUKTER?!
Design av mjuk- och hårdvaran är absolut av högsta kvalité och alla andra tillverkare, hänger ju på. Tyvärr så distansera sig vista, förlåt jag menar vissa, och fattar inte att deras produkter inte håller samma kvalité. Och då gnälls det på att Apple har gjort det och det och det och det... och att de "bara kopiera andra". Det allra vanligaste är dock att man gnäller på att Apple har ca 7% av marknaden. Och det är helt rätt. Men om nu Apple endast har 7%, varför gnäller DU/NI då? Håll käften och var glad att Apple är så liten.
Men hade Apple varit större då hade vi helt plötsligt fått "gnäll-nördar-mot-mac-och-allt-vad-apple-står-för"-personer som hade hörts och synts mer. Och för mig personligen hade det inneburit att jag fått bloggat hela dagarna för att försvara "mitt" kära Apple.

För er som köper iPhone inatt, för jag väntar nog ett tag, så säger jag grattis och jubla på. Lägg ut filmer på YouTube, för vi andra tycker det är skitkul.

/svannte


jazz o killebom

 

 

Jazz är kul! 

Igår så var jag med om att spela någon form av tradjazz. På Killebomfestivalen fanns/finns ett jazztält där det igår spelades jazz, och mestadels någon form av tradjazz. Eftersom jag satt i "jam-kompet" så blev det till att spela all form av musik, eftersom jam-deltagarna bestämmer vilken typ av musik det är som ska spelas. Och eftersom "Hälleviks Tradjazz Festival" hålls i närheten av Sölvesborg så finns det tydligen en uppsjö av "traddare" som jammar. Och det var riktigt kul! VA, inte fan kan man gilla tradjazz. Jo då. Det är faktiskt riktigt roligt att spela. Men, det ska erkännas, hade jag inte fastnat för den eminente Stanton Moore, så hade jag nog inte haft så roligt igår.

Om det nu, mot all förmodan, är någon som missat Stanton Moore, rekomendera jag att ni går in på www.stantonmoore.com och kolla in de små videoklippen. DET SVÄNGER!

 

Killebomfestivalen! Det var en trevlig tillställning som var mer än hamn/stads-fest än festival. Sölvesborg som stad är liten och är en mycket vacker stad. Just storleken gör att man uppfattar att havet är betydlig närmare än i Karlskrona. Ok, i K-na har vi vatten runt staden, men Karlskrona känns betydligt större. Men jag rekomendera att besöka Sölvesborg, och under Killebomdagarna är kanske en bra period att besöka stan. Gärna under dagtid, för på kvällen blir det precis som på alla festivaler. Fylle och en jävla massa coverband! Och då suger Sölvesborg som vilken annan festival-stad.

 

/svannte

 

 


obama gör en kossa

 

Angående mitt inlägg om "att göra fel" så läste jag i dagens BLT att Barack Obama tydligen har "vänt kappan efter vinden" gällande det s.k. Irakkriget. Allt detta för att "nå makten". Visst ska man kunna ändra på sig och sina åsikter, men i detta fall känns det som en populistisk vändning som enbart är till för att jämna ut avståndet mellan honom och John McCain.

Eftersom Obama, under hela sin valkampanj, kritiserat Bush för Irakkriget, så tror jag inte han helt plötsligt har kommit till insikt att han tidigare haft fel. Nej, här handlar det enbart om ekonomi och "att vilja komma till makten". Och kosta, vad det kosta vill. 

 

Tänk att vara så maktfullkomlig att man fullständigt skiter i sina egna principer! Detta är inte någon lite vit lögn som kan bortförklaras utan vändningen är enbart för att köpa sig en plats i finrummet. Hur fan kan man göra så!

 

/svannte

 


ok, jag gjorde fel

 

Varför är det så svårt att ta ställning? Och varför är det så svårt att erkänna att man faktiskt kan ha fel. Tänker då på försäkringskassans tolkning angående den cancersjuke kvinnan i Uddevalla. Enligt försäkringskassan har de inte gjort något fel, utan hänvisar till att regeringens proposition kan tolkas på detta sätt. 

OK. Jag köper det, men kan det inte vara så att försäkringskassan tolkar det fel, och varför kan man inte istället säga ifrån att propositionen är dåligt utformad och kan tolkas på flera sätt. Även våra politiker måste ta åt sig av detta och säga: i och med att det kan tolkas på olika sätt så måste vi skriva om propositionen så att inga feltolkningar uppstår. 

Chansen att våra styrande gör just det är antagligen inte stor. Det kan tolkas som om det ta ansvar för vad exempelvis någon på försäkringskassan ska göra. Jag tänker just då på att "tolka" rätt.  Och våra politiker är ju lekmän i frågan, och har ju inte expertkompetens. 

Vänta lite! Om så är fallet, borde politikerna inte fått detta förklarat för sig innan de tog beslutet om propositionen. Jo, självklart. Alla politiker har fått veta vad förslaget skulle innebära och att det skulle kunna bli s.k. feltolkningar. Så kallade, sakkunniga, har till 100% förklarat för våra styrande lekmän att de här kan misstolkas. Och eftersom propositionen även gått ut på s.k. remiss till försäkringskassan så har har även experterna på kassan förklarat att propositionen kan feltolkas. 

Hjälpte det? Nej, beslutet togs med demokratisk majoritet och ska genomdrivas. Sen kan man ju tycka vad man vill om förslaget. För även om det visar sig att beslutet är "fel" så ändras inte detta. Möjligen kan beslutet ändras om en ny regering väljs vid nästa val. Sannolikheten är nog inte trolig, eftersom det visar sig säkert att staten sparar enorma summor på att tvinga personer att arbeta även om de är sjuka. Och då spelar det ingen roll vilken typ av regering vi har, gul, röd, brun eller blå.

Det är konstigt att det ska vara så svårt att erkänna att man har gjort ett misstag!

 

/svannte

 


sverige slutar vid tullarna

Sitter och skriver detta inlägg kl 04.45 torsdag. Jag kunde faktiskt inte sova och vaknade och var lite förbannad. Över vadå? Jo, en av våra stora tidningar skriver bl.a. i sin ledare att de tycker strejken i Stockholm ett tecken på misslyckande. Avslutningen på ledaren är minst sagt osmaklig. Man menar ”vad ska våra turister säga om Sverige när det kommer hem igen”. Hallå! Sverige! Stockholm!
Av någon anledning så tror denna stockholmstidning att turister i Sverige bara besöker Stockholm. Övriga Sverige besöks väl möjligen av en och annan tysk som vill bo i en stuga utan el och vatten, och helst med utedass (om du är stockholmare så kanske du inte vet vad utedass är. Gå in på www.google och sök på ”utedass”).
Den här mentaliteten att ”Sverige slutar utanför tullarna” är så tröttsam. Jag har full förståelse att folk verkligen tycker ILLA om stockholmare. Åsiktsmakare som ledarskribenten på DN, som skrivit inlägget, är givetvis från Stockholm och har troligen aldrig varit i exempelvis Arvika eller i Herräng. Och jag blir så jävla trött på dessa inskränkta människor som inte inser att Sverige är mer än ”Stockholm”.

För oss i Karlskrona är det så påtagligt att Stockholm styr eftersom vi har fått lära oss detta genom nerläggningen av bl.a. KA 2. Just nu försöker vissa personer inom marinen, få ÖB, riksdag och regering att lägga ner bl.a. Marinens Musikkår, allt för att spara några futtiga miljoner. Egentligen är det en ”piss i Mississippi” (eller hur det nu stavas) av det som måste sparas. Varför inte istället sparka flertalet av de styrande inom ”det militära”. För då skulle det sparas, men antagligen skulle det blir kaos inom försvaret. Men vänta, skulle det inte blir ”ordning efter kaos”? Jo, givetvis skulle det bli det. Det handlar om att våga, och tyvärr vågar man inte i Sveriges huvudstad! Vad ska man göra då för att ändra på detta? Mitt förslag är att flytta huvudstaden till norra Sverige. Låt Luleå, eller varför inte Jokkmokk, bli vår nästa huvudstad. Då skulle möjligen folk i Stockholm inse att det finns något utanför tullarna.

/svannte