inspiration för en 50-åring

Om sisådär fyra år fyller jag gubbe. Syrran, du har redan passerat den åldern så du behöver inte kommentera det. I alla fall så är det grymt roligt att undervisa yngre personer. Och det är jättekul när man märker att man inspirera någon annan att pröva något nytt. Exempelvis så har jag en elev som är betydligt mer åt hårdrockshållet än vad undertecknad är. Här gäller det dubbelpedal och många cymbaler! Så en dag spelar jag John Scofields platta "That's What I Say" för eleven. Den är absolut inte så jazzig som vissa andra Scofieldplattor, men lite jazz är det.
Det roliga är att eleven efter några minuter erkänner att det här är "jävligt bra" och vips så hamnar spellistan från min iPod till hans. OK, han är ung och det är lättare att påverka än exempelvis min gamla mor. På tal om henne så har hon beslutat för att börja använda sig av en dator!!! Det är KRYSS I TAKET som gäller. Kan det vara så att jag och syrran lyckats inspirera henne att börja använda sig av ny teknik. Ja, fan vet om det inte är så.
Men vad blir man själv inspirerad av. Jo, exempelvis ett gäng med entusiaster som håller igångTorsås Storband, unge herr Appelqvist och hans unga farbror Bitte. Ja, det finns massor med människor som inpirera mig.
På nätet hittar man massor med "källor". "Trummisars nördsida nr 1": www.drummerworld.com är en av mina absolut största inspirationskällor. Och det roliga är jag blir som ett barn när man besökt den sidan. Där upptäckte jag min nya husgud, Stanton Moore. Besök gärna sidan och kolla in mr. Moore, för det svänger som f..n.

Visst fasen är det roligt att man kan hitta så mycket på nätet och visst är det tur att personer orkar och vill göra så mycket för andra människor. I ett tidigare inlägg skrev jag om podcasts, som är gjorda av entusiaster som vill inspirera andra att pröva/lära sig något nytt. Jag nämnde Mattias Karlssons sida www.moderskeppet.se. En annan sida är www.screencastonline.com som är bra.

Utnyttja nätet och låt dig inspireras!
/svannte

på tal om podcast

PODCAST. Innebär det att man måste ha en iPod. JA!

Och nu har den inhandlats! Efter mycket om och men så blev den en iPod Nano. Egentligen ville jag ha en iPod Touch, men tack o lov så fanns den inte hemma. I stället blev det "den lilla", och den funkar KANON.

Den låter bra och de filmer som jag lagt in är hur bra som helst. T.o.m. text i en film syns bra. Tanken är kanske inte att den ska fungera som en "mini-dvd", men i små portioner fungerar det bra. Och givetvis så kan man lägga podcastfilmer som exempelvis Mattias Karlssons filmer från
www.moderskeppet.se. Köp en du också.

/svannte


podcast - tur att det finns eldsjälar

Internet och digital utveckling är ibland riktigt, riktigt roligt. För mig som undervisar är det oftast "program" som man använder. Exempelvis Power Point, Word etc, alltså vanliga s.k. standardprogram.
Inom musikämnet finns det däremot massor med program som är riktigt bra: Garageband, Sequel, Sibelius, Finale etc. Tyvärr så är inte alla så användarvänliga och inlärningströskeln kan ibland vara lite för hög. Hur gör man då för att få hjälp? För tyvärr så finns inte alltid hjälpen "inom huset" utan man måste vända sig till någon annan. Visst det finns massor med sidor på internet där man visar med bilder och text hur man kan göra. Det absolut bästa är rörliga bilder/film och någon som förklarar. Och gärna att det är på svenska. OCH VAD HITTAR MAN DET? Jo, fler och fler lägger faktiskt ut filmer och ljud på nätet, men det är näst intill omöjligt att hitta. Men det finns vissa som gör det till en s.k. PODCAST och sedan via iTunes Music Store länkar man det, och vips går det att hitta.

En av de absolut bästa och pedagogiska sidorna/podcast som jag hittar är Mattias Karlssons sida
www.moderskeppet.se. Mattias förklarar och visar hur och vad man kan göra med Photoshop. Och sidan är även inspirationskälla för andra som undervisar.

/svannte

frukt smaka gott

Äpple!!! För mig är detta ett varumärke och ingen frukt. Och alt som oftast gör dom produkter som "slår" det mesta. Tänk att det finns en dator där du själv (äntligen!) bestämmer vilket system du vill använda! Jämför det med att använda exempelvis Volvo och inte kunna tanka på Statoil/Jet/OK, utan måste tanka ett bestämt märke. Jag tycker faktiskt det är samma sak. 

För ca 5 år sedan tyckte jag att det var uselt att det inte finns en dator som varr gjord efter användaren. Var det rimligt att datortillverkaren bestämde vilket system man vill använda, eller vad man ska använda datorn till. Det är JAG som ska bestämma det. Eller hur!? Tyvärr har det dröjt, men nu finns det plötsligt en tillverkare som tillåter det, nämligen Apple. Men OJ, OJ, OJ, OJ, vad jobbigt det är att inse det! Det innebär helt plötsligt att alla s.k. ANTIMACNÖRDAR måste erkänna att det här är BRA! För inte kan det väl vara så att någon människa på jorden kan tycka att det är dåligt? Eller? Jo, tyvärr är det så och det innebär att vi som användare kan köpa EN DATOR SOM FUNGERAR. 
OCH SPELAR DET NÅGON ROLL VILKET MÄRKE/TILLVERKARE DET ÄR SOM GJORT DEN? Givetvis!!!!!!!!

/svannte 

det va länge sen

Ja, det var ett tag sen  man skrev ett s.k. inlägg. Varför detta då? Svaret är ganska enkelt. Det finns faktiskt saker och ting som är betydligt viktigare än blogginlägg. TIden har lagts på annat: familj, bygge, skola, arbete etc. Har faktiskt inte haft tid till reflektion och analys. Men här kommer lite "gammalt" skit!
Jag är nog lite ?gammalmodig? vilket innebär att jag tycker att bloggare ska skriva om åsikter och inte använda en blogg till att skriva en dagbok. OK jag vet att jag pissar i det blå skåpet och att vissa (nu blir det tonårsspråk) dissar vad jag tycker, och det är helt OK. För mig är det absolut viktigast att man bloggar om en åsikt. FÖR eller EMOT, det spelar ingen roll. Det viktigast är att man har åsikt. Dagbok skriver man för sitt ego eller för att komma ihåg. Man skriver inte det för att någon annan ska tycka till om det! 
Varför då blogga? I mitt fall är det oftast en gnällig åsikt som framförs, förutom när det gäller vissa lanseringar av äppelprodukter. Men i nu ska det framföras åsikter som jag vill ta upp. Och NEJ, det är inget nytt på himmelen utan jag vill faktiskt ventilera det s.k. ungdomsvåldet.

Det som hände i Rödeby, och i Stockholm, är självklart fruktansvärt och hemskt. Ingen kan tycka någonting annat. Det jag däremot tycker är trist, tråkigt och intressant är hur samhället hanterar detta. Vanliga människor och massmedia "pratar" om detta dagligen och vi matas med s.k. fakta. Det jag vill höra är hur skolministern, samhällsminister och statsministern tycker om detta. Jag vill att s.k. ämbetsmän tycker till om detta! Jag vill inte att dom ska blogga om det här. Detta är något som ska ut i tv och tidningar där man klart och tydligt har en åsikt. För inte fan kan det vara rimligt att en vuxen människar går ut och skjuter  någon! Eller är det rimligt att föräldrar ska ta ansvar för sina 15-åriga barn, eller är det så att "övriga samhället" ska ta ansvaret?
Åsikterna är säkert många, och oavsett vad man tycker så är det faktiskt så att 50-åringen faktiskt bestämde sig för att skjuta! Barnet, 15-åringen, bestämde sig för att delta i trakasseriet av den berörda familjen. DET VAR INGEN ANNAN SOM BESTÄMDE DET!!! När är det berättigat att man ska ta ansvar för sina handlingar?

Frågan är som sagt mycket känslig och personligen tycker jag det är mycket viktigt att man säger ifrån. Tyck till och säg vad ni tycker! Själv tycker jag att det är FÖR JÄVLIGT.

/svannte