egon, åsikter och dagböcker

Jag har "tittat runt" lite på olika bloggar som finns, och "jävlar i pannan" vad folk skriver om olika saker. Eftersom man är lite egotrippad så kollar man ju om folk läser "ens" blogg. Vidare kollar man om bloggen hamnar på någon form av "top-listor", vilket min givetvis INTE gör.
Vad är det då för typ av blogg som hamnar överst på olika listor? Vanligtvis så är det bloggar där man i princip skriver en typ av dagbok. Och det är helt ok tycker jag. Jag tror inte dessa personer skulle skapat en hemsida där dom gjorde på samma sätt.
Bilder är också vanligt att man lägger ut. Tyvärr så lägger man ut större bilder än vad som behövs, men det finns väl ingen som sitter med ett vanligt modem längre, så det kvittar.
Personliga bilder är mycket vanligt, och då menar jag PERSONLIGA BILDER. En person har lagt ut nakenbilder på sig själv där bilden är tagen i spegel av bloggaren själv. Det tycker jag är lite för vågat. Nej, inte att det är naket, det skiter jag i. Däremot så förlorar många sin intigritet när dom bloggar. Ok, det finns säkert en del som har ett behov att "synas och höras", och jag tror inte alla har riktigt koll vilken genomslagskraft en blogg/internet kan ha. Både possitiv och negativ. Erkänner att jag själv "tappar kontrollen", men tycker ändå att jag kontroll över det.
Att blogga är lite som att "skriva en podcast", och det är viktigt att det finns en röd tråd och att man kontinuerligt skriver i bloggen. Har man inget att säga, så är det lika bra att hålla käft. Så därför håller jag käften och säger: Godnatt.
/svannte

tonåringar! hur jobbiga kan de vara

Idag så träffade jag två stycken tonårsföräldrar som berättade om sina döttrar som är 14 respektive 15 år gammal. För mig, som har haft en dotter i den åldern, blev deras berättelse inte någon form av aha-upplevelse eftersom jag själv har gått igenom samma sak. Tyvärr, för barnen, så är föräldrarna separerade och det vet jag av egen erfarenhet vilka problem det ställer till. Regler hemma hos pappa är inte detsamma som hemma hos mamma och vice versa. Och funkar inte kommunikationen mellan föräldrarna, vilket inte är allt för ovanligt, så blir det ofta lite kaos för tonåringarna.
Båda föräldrarna berättade den ena historien efter den andra och jag kände igen i princip allt dom berättade. Föräldrar till tonåringar vet säkert vad jag menar, men framför allt, föräldrar till döttrar vet ännu bättre vad jag menar.
VA! Är det skillnad på pojkar och flickor? Ja, det anser i alla fall jag. OK, jag har ingen erfarenhet av tonårspojkar förutom att jag själv varit en. Däremot har jag insyn eftersom jag har flertalet vänner med tonårspojkar. Och det är skillnad, jag lovar! I mitt fall så var det nästan kaos. Jag hade ingen kolla och fick ingen kontakt. Saken blev inte bättre av att jag hade dottern varannan vecka, vilket hon tyckte var "skitdåligt".
För mig blev det att sätta gränser som jag aldrig trodde jag skulle göra. Jag fick stålsätta mig till att bestämma saker som idag låter helt absurda, jag blev en form av despot! Har mycket svårt att tänka mig att göra detsamma igen. Men man vet aldrig!
Idag säger min dotter att hon tycker det var bra att hennes mamma och jag vågade sätta dom gränser som vi gjorde. Och jag är helt övertygad om att hon rätt.
/svannte

bra program i graven

För några dagar sen så kom Folkpartiet och Kristdemokraterna med ett förslag om SR och SVT ska samordna sina utrikeskorrenspondenter. Tack och lov så gick en av moderaternas "kulturpersoner" (kommer inte ihåg namnet) emot förslaget men bl.a motiveringen att "man kan inte blanda äppel med päron". Han tyckte även att mångfalden skulle minska och programmen skulle bli allt för enkelspåriga.
SVT som public service företag producerar faktiskt bra tv-program, och ett av de bästa är "Dokument Utifrån". Tyvärr så läggs programmet ner efter 36 år. Det är jävligt synd.
Tänk så mycket man fått veta genom detta program. Nu hoppas jag det kommer något liknande, men med tanke på ovanstående förslag så är jag tveksam om "sparpolitikerna" vågar satsa. För er som vill, kontakta vår högsta politiker i frågan,
Lena Adolsohn Lijeroth. och tyck till.
/svannte

i detta fall: lär av usa

Konkurrensverket har idag kommit ut med en 260 sidor lång utredningen om konkurrenssituationen på den svenska marknaden gällande bl.a dagligvaror, mat, telemarknaden etc. Tydligen så har konkurrensen när det gäller mat ökat och priserna har minskat. I jämförelse med EU's prisutveckling så har maten i Sverige minskat betydligt. När det gäller elmarknaden så är det som vanligt: konkurrensen är näst intill befintlig.
Det roliga i rapporten är bl.a att statliga Vattenfall rekomenderas att delas upp i flera mindre bolag, allt för att konkurrensen ska bli bättre. Och detta skulle, enligt Konkurrensverket, gynna kunderna med lägre priser.
Här sitter en generaldirektör, som heter Clas Norgren, anställd av svenska staten, och har till uppdrag att se till att det finns en konkurrens mellan aktörer inom berörda affärsområden. TILL VILKEN NYTTA!!!???
Oavsett vad han kommer fram till, och avsett vad han rekomenderar så ger det ingen verkan. Återigen så ”lämnas” det över till oss konsumenter, vilket innebär att svenska folket måste agera. Och med tanke på hur engagerade vi är i exempelvis politik, så är chansen "som en piss i Nilen" att det ska ske något.
Nej, låt istället Konkurrensverket får mandat att tvinga företag till radikala förändringar så att det SKER NÅGOT. Den amerikanska motsvarigheten till Konkurrensverket tvingade bl.a Microsoft till att köpa 25% av aktierna i Apple. Allt för att stimulera marknaden till utveckling och att förhindra en monopolsituation.
Ett tips kan vara att upplysa vår industriminister, Maud Olofsson, att Konkurrensverket faktiskt har en UPPGIFT.
Maila henne och tala om vad du tycker. Det har jag gjort!
/svannte

mellandagsrea? fan heller!

Som alltid så överöses man med reklam om mellandagsrea. Egentligen är det ett fantastiskt tillfälle att kunna göra ett s.k ”kap”. Kanske en 32" platt-tv för endast 5595 kr, som några dagar tidigare kostade… Ja, vad kostade den nu igen? Var det inte 5595 kr då också? Jo, visst vad det så. Och helt plötsligt så är det REA, REA, REA och åter REA.
I ett av reklambladen, från företaget med namnet som antyder att de är störst på elprylar (se tidigare blogg), så fanns det ett erbjudande gällande en Olympus digitalkamera för ”endast 1995:- (spara 1000 kr)”. För mig innebär detta erbjudande följande: KAMERAN KOSTADE 2995:- DAGEN INNAN. Punkt slut! Inget annat!
Men så börjar man kolla upp kameran och vad får man veta?! Jo, kameran kunde du köpa i fina affären inne i centrum för 2550 kr DAGEN INNAN, och den har aldrig kostat 2995 kr! Inte ens när den släpptes på marknaden för då va fullpriset 2595 kr.
För oss konsumenter så tror jag att vi konsekvent litar på reklamen som skickas ut. Vi tror på allt som står i dessa blad. Om någon auktoritet inom ett specifikt område uttalar sig om en produkt i ett reklamblad så TROR VI PÅ HONOM och indirekt så ”köper” vi vad som står i reklamen. Hur ska vi kunna kontrollera att det som står i reklambladen INTE ÄR SANT. När det gäller Olympuskameran så hade jag precis dagen innan läst olika tester på nya kameror. Och testet gjordes i somras och priset var då alltså lägre än de 2995 kr som Elgiganten påstår att den i vanliga fall kostar. OCH DET ÄR HELT ENKELT BLUFF, SKITSNACK, BULLSHIT ETC. Kanske det är dags att börja ifrågasätta reklamen. Eller?
/svannte

”som att sluta med napp”

Den gode Caj Karlsson har skrivit en låt som heter ”Som att sluta med napp”, som för övrigt är en mycket bra låt. Om jag inte är helt felunderättad så handlar det om en kompis tiil hans dotter som skulle sluta med napp. Att sedan texten har en anna innebörd är en helt annan sak.
Viktor, vår son, gav bort sina nappar som en julklapp till ”tomtenissarna”. Han stod där med paketet i handen när tomten knackade på. Eftersom jag har gått igenom samma procedur tidigare, så hade Christl och jag en extra napp som ”säkerhet”. Och den behövdes på julafton.
Däremot i kväll så stretade och kämpade vi emot skriken och ”snälla pappa, jag måste ha min napp”. Det sved i hjärtat, men efter ca 30-45 minuter så slutade han skrika och la sig ner och somnade.
”Suget” är stort, men kan Viktor sluta, så kan även vuxna ”sluta med napp”. Behövs det någon förklaring så rekomendera jag att ni köper/lyssna på
Cajs skiva.
/svannte

får man ge vad som helst?

Hårda paket är ute! Nu är det mjuka paket, som kanske innehåller en snygg skjorta, de senaste BB kalsongerna. Ja, vi är 40+ tillhör den skaran som inte saknar:
hårda paket som innehåller köksredskap, breven med pengar från mormor/farmor.
OK, pengar är kanske något som alla önskar så det får vara med på listan, även för oss 40+. Tror att det har att göra med att man fortfarande är ”barn”.
Och barn önskar ju ALLTID pengar. I alla fall min dotter. Där är det platta paket i form av ett brev som gäller. Men i år innehöll det inga pengar, utan ett papper med en ritad bil (körkort/inskrivning).
När det gäller hårda paket till personer i min ålder så måste man dock tänka till. Här gäller det att vara smart. Klappen får inte vara för dyr eller för billig. Den måste på något sätt vara praktisk och så måste den passa personen i fråga.
En present som är livsfarlig att ge är en VÅG. Och va tror ni hamnade i min hög. Jo, givetvis ”den förbjudna klappen”. Innebär det att jag har viktproblem? Nej, det tycker jag inte, MEN NU FÅR JAG DET. Varför detta? Jo, vågen placeras ju, som vanligt, på toaletten strax intill duschen. Och vad händer när man går ur den. Jo, givetvis så ställer man sig på den och insuper det tragiska meddelandet att du har gått upp ca 0,4 kg jämför med gårdagen. Och för mig som duschar varje morgon så blir det smärre helvete.
Vågen som julklapp är helt OK, men det ska vara till en person som INTE behöver väga sig. Och det behöver jag.
/svannte

hur gör man?

Jag nämnde i en tidigare blogg att vissa personer har lite svårt att klara av andras idéer. Vanligvis så brukar det vara så att dom har lite svårt att lyssna. Inte ordagrant, men jag tror att denna typ av person lyssna på det dom VILL lyssna på.
Jag tillhör en skara människor som pratar mycket, och gärna. Jag vet att jag är en dålig lyssnare som hela tiden vill göra min åsikt hörd. En av mina arbetsgivare påpekade en gång att han hade ”samma problem” och att han istället försökte utnyttja sina öron istället för sin mun. Jag har försökt att ta fasta på dessa ord, vilket inte alltid är så lätt. Svårast blir det när vissa personer ska berätta något som (och då är det ärligt menat) inte betyder ett enda dugg. Vare sig för mig eller någon annan. Just vid dessa tillfällen får jag för mig att jag MÅSTE lyssna.
Snällt sitter/står jag och lyssna och lyssna och jag AVBRYTER INTE. Och det är något som är bland det svårast som finns. Jo, för mig är det så! Att avbryta tillhör något av min natur, men just vid dessa tillfällen sitter/står jag där som ett fån och vickar på huvudet upp och ner, som för att tala om att JAG VERKLIGEN LYSSNA.
Min fru, som är så klok, har vid flera tillfällen försökt tala förstånd med mig och tycker att JAG SKA AVBRYTA, eller i alla fall tala om att JAG INTE ÄR INTRESSERAD. Det sistnämna är inte att tänka på eftersom jag tycker det känns otrevligt, även om jag i ärlighetens namn helst av allt skulle vilja säga så.
Men det går inte! Hur F..N gör man då. Nu tror jag inte det finns någon patentlösning, men det finns säkert någon som har någon idé hur man kan göra. Tacksam för alla förslag.
/svannte

ska jag eller inte?

Nej, en blogg är inte till för att önska en God Jul. Så jag låter bli! Det är bättre att skicka ett mail. Fast trevligast är att skicka ett julkort.
I år så märks det tydligt att folk hellre skicka ”vanliga” julkort än mail. Själv tycker jag det är mycket trevligare med post i snigelfart. Nackdelen med mail är också att man inte vet när mottagaren har läst meddelandet. Och sen är det betydligt lättare att ändra mailadress än en postadress. Ja, se på undertecknad som idag har införskaffat en ny mailadress. Förhoppningsvis så ”flyttar” jag inte fler gånger.
Ha en trevlig helg!
/svannte

tålamod med en 3 åring


56750-5  
Idag har jag varit med om riktig julstress! Handlade en julklapp till systersonen, vilket inte var några problem eftersom jag visste vad jag skulle ha. Däremot så hade Viktor bestämt sig för vissa saker som inte överensstämde med mina åsikter. Bl.a skulle han inte ha vantar, han skulle åka vagnen och inte gå, pappa fick inte köra vagnen och jag och Christl fick inte täcka över hans ben i snålblåsten. Det slutade i ett totalkaos! Jag lyfte upp Viktor ur vagnen och bar honom till bilen för att han skulle komma "inomhus". Givetvis skrek som en liten galning. Vansinnig och ledsen eftersom han trodde vi skulle åka hem, och inte gå på stan och tittar på tomtar.
Efter 10 minuter lugnade han ner sig och vi kunde sakta men säkert ta oss till "min" affär. En lördag brukar normalt innebära att man måste parkera utanför centrum, vilket inte behövdes idag. Jag ställde bilen och lämnade frun och sonen i bilen för att uträtta mitt ärende. Två minuter senare kommer Christl och Viktor in i affären, OCH HAN ÄR LUGN SOM EN FILBUNKE. På 15 minuter har han gått från totalt vansinnig till total lugn. En halv timme senare är han en solstråle som är världens goaste kille.
Det brukar heta: små barn, små bekymmer. Jag bävar för hur det här kommer att bli när han blir 6-7 år. Vilken kamp det kommer att bli. Det är då man går in i hans sovrum och tittar på honom och man känner bara ett lugn. För inte kommer väl Viktor att bli en liten envis pojk. Åh nej.
/svannte

svannte.se

Efter mycket om och men så har jag registrerat sidan "svannte.se". SE blev det för att det var ca 120 kr billigare än COM och jag kommer troligen inte att använda engelska på hemsidan. Jo, några engelska ord blir det, men det kommer bara att handla om trummor.
Japp, sidan kommer mestadels att handla om musik och ”platsen”  som idag heter
www.bluesquartet.com/skola kommer nog att få adressen www.svannte.se/trumlektion. Som det är idag så hamnar jag under Ouagadougous hemsida och utrymmet där börjar blir lite för mycket. Och det är inte så många hundralappar det kostar att ha en egen hemsida.
Är det någon vits med att ha en egen hemsida? Ja, jag tycker det eftersom jag helt och hållet kommer att få bestämma innehållet helt och hållet. Vi får väl se hur det kommer att bli. Just nu har jag ingen aning, men lite idéer har jag.
Och så få väl man önska alla en riktigt GOD JUL.
/svannte

jag gillar nördar!

Som jag antytt i något inlägg tidigare så tycker jag att vi "användare" alltid är hänvisade till de stora webläsarna. Jag gillar Firefox, men tycker att läsaren är lite ful. RSS-funktionen i Firefox är grymt bra. Snabb och enkel om jag jämför den med exempelvis Safari (endast Mac). Däremot är Camino (också bara Mac) snabbare och ritar sidorna exakt som de ska se ut. Och nu har jag testat en obskyr browser som heter Shira. Och den funkar skitbra.
Shira är läsare som någon japan har suttit och knåpat ihop. Sen har han/hon helt enkelt lagt ut den på nätet och så har någon annan fortsatt att knåpå vidare. Läsaren är givetvis gratis, och alla som vill får givetvis utveckla den vidare, precis som Firefox, Flock, Camino, Mozilla osv.
Tänk, det här hade aldrig funkat utan dessa nördar och internet. Tur att det finns!
/svannte

hysterin och konstiga prylar

Idag, åkte jag, och Viktor, in till Karlskrona för att uträtta några ärenden. Klockan var väl runt 15.00-tiden när vi kom in till stan. Eftersom jag inte varit inne i stan på några dagar så har jag inte sprungit runt efter julklappar. Och nej, jag har inte handlat till frun än. Det blir på lördag.
I alla fall så kände man av lite av julklappshysterin. Jag gillar att springa och köpa julklappar i sista sekund. Det är en stor belöning när man hittar julklappen som passar just henne/honom. Så för mig är det helt ok att det är lite hysteri. Det som är lite för mycket är att man helt plötsligt går in vissa affärer som man aldrig går in i vanliga fall.
Helt plöstligt står man i en hemindredningsaffär och kollar på älgformade klädkrokar a' 195 kr st. Eller en ultrahip termos som möjligen kan hålla värmen i 30 minuter för ett pris a' 595 kr. Ok, det är dansk design men den är i princip praktiskt omöjlig att använda. Tanken är att 5 personer dricker en kopp kaffe var, och sedan sätter i gång kafffebryggaren igen. Vad ska man då med en termos till?
I alla fall så spenderade jag 30 minuter i den affären och sen hamnar jag åter i en annan heminredningsaffär. Men, och det är ett stor men, där hittade jag i alla fall en rolig och annorlunda sak. Tyvärr fick jag aldrig veta vad den kostade eller VAD DEN SKULLE ANVÄNDAS TILL. Men den såg rolig ut och jag tror att det var ett "ihopfällbart grytunderlägg". Men det återkommer jag till.
/svannte

vem är jonas k?


jonas  
Lovade ju att en bild på kollegen Jonas. För mig så är detta en klassiker. Bilden är tagen av Knut Hahns egna Carola, Martina Karlsson. Gå gärna in på www.youtube.com och sök efter någon film. Tydligen ska det finnas någon film ute på nätet från föreställningen.
/svannte

PS. Klicka på "tumbilden".

julspexet på knut hahn

julspex 1  
Knut Hahns lärare hade spex för eleverna idag, och självklart så var vi estetlärare med. Själv ingick jag tillsammans med övriga musiklärare i själva husbandet. Det va kanon, och jag tror att de flesta eleverna tyckte det var en bra föreställning. Förutom rockstjärnan Tommy så var Per Ohlin den stora behållningen. Dom fick verkligen vara stjärnor för några minuter. Och det värmer i skälen när man få banka skiten ur trummorna till "Staten och Kapitalet".
Kollegan Jonas rensade luftrören genom att ta ton. Tror att det skakade lite i benen. Det är han som har clownperuken på huvudet. En större bild kommer senare.
Tur i oturen så spelades inte föreställningen in, men enligt vissa källor så användes en del mobiltelefoner som filmkameror och troligen ligger väl något från spexet på www.youtube.com. Kolla så kanske ni hittar något.
/svannte

apple och stockholmare. igen!

Apple har ju fått på pälsen i min blogg, men mötet med Ove Lidstöm från Apple gick faktiskt ganska bra. Apple's skolrepresentant i Blekinge blir Korneo som verkar vara på hugget. I alla fall fick jag det intrycket.
Tyvärr är det ju så när man träffar en representant från exempelvis Apple, så blir man snackig som tusan (ingen svordom där!). Jag brände på som vanligt och truten gick som ett get.... Nu vet jag inte om det gjorde så bra intryck, men jag tror att det gick fram vad jag och Jonas vill med vårt program och inriktning. Förhoppningen är givetvis att Macen ska in mer på skolan och att eleverna ska få tillgång till en bärbar dator. Japp, under alla tre åren. Hur det ska lösas är inte klart, MEN HÄR SKA LOBBAS!!!

Väl hemma igen, nersjunken i soffa och fjärrkontrollen i handen, så dyker dessa inrednings-stockholmare-som-måste-hitta-på-egna-ord-typerna upp igen. Veckans, totalt meningslösa ord, som dom återigen får betalt för att säga: BLINGA.
Ursäkta, men nu kommer det: VA FAAAAN BETYDER DET. Och varför kan ingen tala om för dom att programmet sänds även utanför huvudstaden! Nästa vecka blir det, tack o lov, inget program. Och jaaa, jag ska slå över till ett annat program (måste ju ha något att gnälla på!)
/svannte

krypa till korset igen

Precis när jag skrivit inlägget om "apple suger" så hängde sig datorn. Ok, lite får jag skylla mig själv. Försökte få datorn att utföra en ftp-uppladdning, hämta mail och rendering av en bild inom loppet av 2 sekunder. Det kanske blev lite för mycket för min Mac. Men visst ska en dator klara det eller?
/svannte

plus visar att apple suger !

Ja, det är sant. Apple suger! Hur kan man vara så nonchalanta att man tror att svenska datorköpare gå med på vad som helst. Min fru berättade om supporten och hur de behandlat en köpare/switchare som inhandlat en Macbook (i programmet Plus). Tydligen hade han fått fel på skärmen, redan efter ett halvår. Och Apple kör ju med att deras support endast gäller 90 dagar för nyinköpt vara. Det innebär INTE att man kan frånsäga sig ansvaret för en maskin som det är fel på. Alltså gäller garantin, även för Apple.
Av någon anledning så har Apple lagt munkavel på Oscar Bjers (VD i Sverige)och hans underställda, och det tycker jag talar tydligt hur det fungar. Apple US styr och ställer och sen sitter Svenska Apple vackert som ett gäng labradorer. Skärp för er fan och slå näven ibordet !
Konsumenterna ska klaga och gnälla och skicka gärna ett mail till
Thomas Ytterberg på svenska tidningen MacWorld. Han skriver mer än gärna om fel som Apple gör/har gjort.

begär efter onödiga ting

För er dödliga som inte håller på något som innehåller nikotin, ni kan sluta läsa. Övriga vet vad det innebär när snuset har försvunnit kl. 21.15. Det är i och för sig inga problem eftersom Statoil och Preem har öppet i princip dygnet runt.
Men när man bor lite på vischan så blir det panik. Egentligen är det bara att hoppa i bilen och köra, men av någon anledning säger hjärnan: NEJ, SÅ FARLIGT ÄR DET INTE. Jo, säger begäret. Det är fan så mycket värre än vad du tror, hjärnan. Och det är det.
Med en ficklampa i handen låg jag och rotade igenom hela bilen och efter mycket om och men så hittade jag dosan. Själva belöningen, när snuset åker under läppen, är betydligt skönare än glädjen av att hitta den. Det är då som man börjar funderar över hur en liten dosa med snus kan betyda så mycket. Det är bara att erkänna att begäret efter något så onödigt är smått galet. Och som man ibland få höra: Alla trummisar är galna.
Och det stämmer väl antagligen.
/svannte

feedburner, rss och webläsare

camino  
Som några kanske har märkt/läst så tillhör jag macnörd-skaran. Jag ska inte gå in på varför det blivit mac och inte pc. Men när det gäller webläsare så har jag åsikter.
Jag har prövat de flesta browsers som finns, ex. Firefox, Explorer, OmniWeb, Safari och pärlan framför alla, CAMINO.
Fan vilken bra läsare. Och då menar jag LÄSARE. Camino är den enda läsare som ritar upp sidorna på rätt sätt. För oss vanliga, som inte bryr sig om html-koder, öppna taggar och allt va fan det heter, så är detta en läsare som passar oss. Varje gång man kommer till en sida som inte funkar, och det har väl alla råkat ut för idag, så öppnar man Caminio. Och vips så funkar det. Inga som helst problem. Vet att det finns Linux-nördar (ja, alla som inte använder windows kallas nördar, som har liknande browsers. Men inom PC-världen så får man hålla sig till Explorer, Firefox och Netscape.
Enda problemet med Camino är att det inte finns en rss-funktion. Då är feedburner guld värt, vilket jag inte hade en aning om.
För er som har problem med rss, gå in www.feedburner.com.
/svannte

traditioner, förändringar och jul

En kantor sa en gång: Nej, nu får ni tänka om. Så här har aldrig vi gjort innan.

Eftersom julen är en stark tradition, så blir ofta förändringar ett stort orosmoment. Jag vet personer som i 20-25 år gjort i princip exakt likadant varje år. Samma människor, samma plats och samma agenda varje år. Det måste vara grymt svårt att försöka bryta det mönstret. I och för sig tycker jag det är OK, så länge man tycker det är roligt och att man mår bra. Jag vet att jag skulle säga stopp, eftersom jag inte skulle klara av att göra samma sak så ofta. Då gäller det att våga.
/svannte

jag och barnen

jag och barnen  
I dag var en trevlig dag. Josefine, min dotter, var hemma och umgicks med resten av familjen. Tyvärr är det allt för ofta som tiden för umgänge inte räcker till. Ja, föräldrar till, snart, 20 åringar vet vad jag pratar om. Dom är aldrig hemma. Och är dom hemma så är det telefon, tv och sova.
Nu gör det mig inte så mycket eftersom jag mycket väl kommer ihåg hur jag själv va. Jag var aldrig hemma. Jo, när det var mat, men då kom jag aldrig i tid.
I alla fall så var det kanonkul. Och xtra kul va att det gick att ta en bild på mig och barnen. Nu fick Christl, min fru, stå bakom kameran, så det gick inte att få med alla på bilden. Men det kommer säkert.
/svannte

hoola bandola band

Hörde på tv att SSU's ordförande, Anna Sjödin, avgick och tänkte på låten "Vem kan man lite" av Hoola Bandola Band. Hon hävdar hela tiden att hon är oskyldig och det hon säger är sant. Likadant säger vakten som jobbade på stället (Crazy Horse) och som utsattes för den verbala smädelsen från Sjödin.
Frun och jag diskuterade om möjligheterna för Anna Sjödin att få upprättelse om nu det är sant som hon säger, att det var vakten och restaurangens personal som gjorde felen, och inte SSU-gänget. Ok, nu tror jag inte att SSU'arna är några duvungar, och jag har vissa erfarenheter av ungdomsförbundet själv när jag själv var medlem. Det är i och för sig rätt många år sedan, men jag tror att ränderna inte går ur på lång tid.
Mina erfarenheter "av den andra sidan" är desto större. I ca 15 år har jag jobbat inom restaurangbranchen och vet hur dryga och dumma i huvudet folk är när de har druckit. Jag vet också att viss personal egentligen aldrig skulle ha arbetat inom servicebranchen. Och när det gäller vakter så har jag både bra och dåliga erfarenheter. 
Lojaliteten mot arbetskamrater/kollegor är i princip detsamma som finns inom poliskåren, och jag har varit med om vakter som överträtt sina befogenheter och misshandlat folk. Exempelvis såg jag två vakter som pryglade upp en kille med batong, I PERSONALMATSALEN på Statt i Karlskrona.
Oavsett vem som ljuger, vakten eller Anna Sjödin, så är jag övertygad om en sak:
Chansen att vakten ska erkänna att han ljugit är betydligt mindre än att Anna Sjödin ska erkänna att hon ljugit. Det grundar jag på mina egna erfarenheter!
/svannte

nörden glömde

apple  
Tisdag nästa vecka får stort besök på Knut Hahn. Apple skolrepresentant kommer för att kolla på verksamhet. Eftersom man är apple-nörd så hoppas jag att vi kan få igång ett samarbete som kanske blir något liknande det som finns i Mönsterås.
För mer info om det kan ni gå in på apple's edu-sida.

elpriser och avreglering

Har precis förnyat mitt elavtal med Telge Energi, och priset har stigit med ca 12 öre kWh jämfört med mitt tidigare avtal. När det gäller elpriset i Sverige så hävdar de stora aktörerna Fortum, eon och Vattenfall, eller vilka det nu är, att elpriset i Sverige är alldeles för lågt jämfört med övriga Europa. Och det är säkerligen så. Frågan är varför priset är så högt i övriga Europa, och varför priset har stigit så mycket i Sverige efter avregleringen. Tydligen är det så att om "marknaden" får för stort spelrum så stiger priser och konkurrensen mellan bolagen är i princip obefintligt. Ett bevis på det är Enron i USA.
1994 var jag för första gången i US, Boston och hälsade på min gode vän Scott. Han berättade att telefonmarknaden hade avreglerats och det hade blivit total kaos i vissa stater, bl.a i Massachusetts. Priserna for upp och ner och till slut visste ingen vad som gällde. Det slutade med att två aktörer fick till uppdrag att "reda ut oredan".  Elmarknaden klarade inte heller av att sköta avregleringen vilket slutade i totalkaos när Enron gick i konkurs.
Den svenska "lagom"-mentaliteten gör att aktörer som eon, Fortum m.fl kan göra i princip vad som helst och vi vanliga svenskar sitter med armarna i kors och tror att det kommer att ordna sig. Troligen blir det priser runt 1 kr/kWh om vi inte säger till. Ett sätt är att supporta  "Eluppropet". Så sitt inte still på röven utan va med och gör något!!
/svannte

nej, helgen ska bli lugn.

Förra helgen förstördes av en personalfest som slutade i huvudvärk och ångest. Det ska INTE HÄNDA igen! Nej, det blir lugnt och skönt med familjen och förhoppningsvis ska man hinna med lite julhandlande i morgon. Vi får se vad dottern och sonen ska få. Hustrun vill ju inte ha någon present, men jag tror nog att jag kan hitta något fint till henne. Hon läser ändå inte min blogg så jag kan skriva vad det blir. Vi får se om det avslöjas.
Trevlig helg.
/svannte

kojjbyggare

En del människor man träffar har en förmåga att vilja göra saker. Dom har en drivkraft som gör att de skapar och klara av saker och ting. En del är, vad jag kallar, bra på att bygga kojjor och andra är bra på att ta hand om kojjan. Själv tillhör jag nog det förstnämnda.
Vissa personer har grymt svårt för att ta till sig andras idéer och måste prompt hålla sig till sina egna. Det finns väl ingen som har undgått den typen av männskor. Själv har jag råkat på flera personer som tillhör den kategorin. Nej, jag har inga problem med det, för jag anser att det ingen idé att lägga energi på att få dom att ändra sig. För mig handla det om att kunna ta till sig vad andra säger och att det faktiskt finns andra personer som är bättre ÄN JAG är. Och det är helt ok!
Jag brukar säga till mina elever att "alla har något som man är bra/duktig på, och att man måste lära sig att utnyttja det". Allt för många letar istället efter fel och brister istället för att se det possitiva i vad andra är bra på. När det vänder så inser man faktiskt att det fungerar med samarbete. Pröva, så ska ni se att det faktiskt fungerar.
/svannte

PS. Ok, det är lite K Pollak, men strunta i det och pröva istället. DS

när är man nöjd?

Har försökt få till det här med css/design på bloggen och det är näst intill omöjligt att få till det. Finns det ingen länk där man helt sonika snor kod etc. och sen bara lägger in det så att det funkar.
Det är himla pillande i koder och punkstorlekar innan man blir nöjd.
/svannte

danskar har bra koll

Ett av SVT's bästa program är Dokument Utifrån. I går visades en dansk dokumentär om Danmarks inblandning i jakten på terrorister i Afganistan. Den danska regeringen har tydligen gått med på att skicka soldater till Afganistan, förutsatt att Genevekommision 301(tror jag den kallas för) följs. Det innebär att krigsfångar ska behandlas med respekt och att ingen tortyr får förekomma. Tydligen så har danskarna varit rent ut sagt för jävliga. Dom har slagit, sparkat och spottat på fångarna. Nu tror jag inte det räcker. De har troligen gjort mer än det, men det är ju inte världens lättaste sak att bevisa. Det tragiska är att när tredje statsmakten kommer saker på spåren, DÅ SKA DET FÖRNEKAS.
Varför är all makthavare så obotade korkade att de ljuger när folk börja upptäcka den här typen av saker?
"Vi vet ingenting" och "Det har vi ingen kännedom om" är de svar som ges. Varför inte säga:
VI GJORDE ETT GRYMT MISSTAG OCH DE SKA ALDRIG MER HÄNDA.
Är det så förbannat svårt att erkänna att man gjort fel. Ja, tydligen

neeeeej, 70-talet är tillbaka

Såg hemsnickeriprogrammet med Martin Timell i onsdags och fick se två stycken inreda en ack så liten lägenhet. OK, det blev mycket bättre efter deras arbete, men måste folk "återanvända" 70-talets färger. Jag väntar med förskräckelse när "mina gulrandiga tapeter" åker upp på en vägg i storstaden. Det tragiska är att om tre år så åker tapeten ner för folk får spyattacker p.g.a dessa ebarmliga färger och stora blommor etc.
Nej tack till 70-talet. Då väljer jag hellre 80-talets pudelfrillor och pastellfärgade skjortor. Det är fint det!
/svannte

stockholmare och svenska språket

Sedan urminnes tider så har folk norr om Jönköping klagat på de dialektala skillnader som finns i södra Sverige. Skåningarna får skit för sina R och karlskroniter för att de inte har några R. Påhopp görs även för vissa regionala ord som exempelvis ordet "nytigt". Alla vi som använder det vet vilken nytta ordet gör. Det har fler än en betydelse, det är könslöst och framför allt, vem som helst kan använda det.
Självklart finns det andra ord i princip hela Sverige, och t.o.m stockholmare har sin "söder"-dialekt. Nu har jag bott "söder om söder" och jag uppfattade inte södermänniskorna som den typen av stockholmare som man ser i svensk tv. Och jag har jävligt svårt att tro att en söderkis myntar uttrycket "ETT BRA TÄNK". Va fan betyder det?
Säg det till någon när han/hon har sagt något vettigt. Det låter för jävligt. Och detta sitter folk och säger, och dom får betalt också. DET SUGER!!!
/svannte

piloter på radio blekinge

piloter på radio blekinge  
Våra Kulturpiloter var med i Radio Blekinges program Mingel i onsdags. Lite nervösa var de allt, Petra, Christian och Exona. Men jag tycker det gick skitbra.  Lite roligt är det att intervjun ligger ute på nätet. Gå in på sr.se/blekinge och lyssna på hela intervjun. Bilden är för övrigt från studion och fotografen är tillika journalisten Tomas Deutgen. Nu påstod Tomas att han inte var någon vidare fotograf, men det blev ju en bild i alla fall.
Programmet direktsändes så det gällde att hålla tungan rätt i mun. Nu slant det lite för Christian och tydligen så ska "mamma skälla" för fardäsen.

lucia igen!

lucia bild 1 2006

Fördelen med blogg ska vara att det ska gå fort att lägga ut en nyhet. Bilden ovan togs för ca 15 minuter sedan, och nu ligger det ute på nätet. Nog om detta.

Lugnet la sig över Knut Hahn när kören kom ut. Tyvärr är inte blixten så bra på kameran, så det gick inte att få med hela kören. Håll till godo.
/svannte

dumjävel

Det här med smeknamn är inte lätt. Själv heter jag Per och kallas för Svannte. Jo, med två "n". Vissa personer har dock fått för sig att jag också kallas för "dumjävel". Och det stämmer inte. Det är däremot helt ok att säga "tjena på dig dumjävel". Men då hör det liksom ihop. Och bättre är det också om personen i fråga är från Torsås. Då låter det riktigt kul.
/svannte


friden kommer!

Nu är det bara några veckor kvar, och idag ska det på med lakan och hålla pinnar och stjärnor i hand. Denna dag har varit en av de värsta dagarna i vanliga fall, men inte i år. I år är jag entledigad från att humpa/bära, planera, jaga folk etc. Och vad är det då som är så jobbigt/stressigt. Jo, LUCIA.
Av någon anledning har det blivit något av totala hysteridagen, då allt ska vara så extrafint och pnuttenuttigt. Det är helt ok tycker jag, om det gäller min sons lussetåg på dagis, eller om det blir något som man inte behöver jobba häcken av sig för att folk ska vara nöjda.
För vissa har det i alla år varit en tradition av att FIRA lucia, men pompa och ståt. Jag tycker att man tona ner luciahysterin och inte ta det så allvarligt. Detta är ju dagen det ska vara FINT och LUGNT. Eller hur?
Ta det lugnt och stressa inte ihjäl er.
/svannte

namn på butik

56750-5  
Jag undrar ibland hur företag tänker när de skapar ett namn till exempelvis en produkt eller till en butik. JC står för Junior Center, vilket i och för sig inte har någon anknytning till kläder. Tanken är dock att yngre människor ska handla där. Brotherbutikerna är samma franschisingföretag som JC men vänder sig till en äldre manlig publik. På något sätt tycker jag att man vet vad man får om man går till dessa butiker.
När det gäller andra brancher som elprylar etc tycker jag det är grymt mycket svårare. Idag så var jag och min son Viktor (bilden) och skulle handla en enkel strömbrytare och en förlängningssladd. Jag går då in i butiken ELGIGANTEN, den gigantiska elaffären, där namnet tydligt talar om vad för produkter som saluförs.
INTE FAN FANNS DET NÅGRA FÖRLÄNGNINGSSLADDAR ELLER STRÖMBRYTARE.
Av någon anledning så säljer dom vitvaror och rakapparater, som i och för sig innehåller elektronik, men borde inte företaget tänkt till när det gäller namnet.
Konkurenten On Off har, även om det är lite långsökt, tänkt till när det gäller produktsortiment och namnet. Men Elgiganten tycker jag har missat totalt. Det hade varit betydligt bättre om det helt enkelt hade kallats sig för Svenssons eller något liknande.
/svannte

dummare än dummare - eller?

Ja, så var man där igen. En del saker lär man sig aldrig. Huvudet har suttit löst sedan tidig morgon, och ska man ge sig på en personalfest så ska man vara i god form innan man kommer dit. Och då menar jag verkligen i "god form". Att tro att kropp och själ fortfarande är 20 år, är fåfängt och naivt. Lika förbannat så gör man misstaget om och om igen. Hon som istället körde sig och sin man till festen, hon mår mycket bättre och jag ska aldrig mer klaga på folk som kör till fester.
Man ska kanske försöka att halvera intaget av starka drycker och inse att man är betydligt äldre. Det innebär också att man borde vara visare, eller? Det återstå att se, och det kommer kanske något om detta vid ett senare tillfälle. Tills dess, ha det.
/svannte

blogga - igen

Nu verkar det som om man har satt griller i viss huvuden. Kollegan Jonas K och jag försöker få våra elever att blogga för att få igång diskussioner etc. Nu håller jag på att berarbeta ledningen på skolan också. Lobbyverksamheten går långsamt framåt. Vår IT-tekniker, Fredrik, är på tårna och lobbar stenhårt för att "fenomenet" ska sprida sig i huset/skolan.
För att bloggandet ska slå väl ut, tycker jag det är viktigt att alla åldrar/typer möts för att kunna prata/diskutera. Då tror jag på bloggen som verktyg.

Nu gäller det för dig/er att ha åsikter! Kommentera och skriv vad ni tycker.
/svannte

Personalfest

I kväll blir det personalfest och det ska bli så j....vla skönt. Tyvärr så är det vissa ur personalen som har tänkt köra bil dit. Och det suger!!! Riktigt ordentligt.
När vi för en gång skull kan samlas så är det vissa som har tänkt hålla sig nyktrar. OCH DET SUGER ÄNNU MER.

/svannte

Caj K - 25 bilder/sek

 
Får man kalla det succé!? Ja, jag tycker det. Det kom ca 200 personer och mannen på bilden, plus hans musikanter,  gjorde en kanon spelning. Ok, nu deltog jag själv bakom trummorna, men det är petitesser i sammanhanget.
Den käre Karlsson, bördig från Hasslö, är en superb vis/rock-sångare som skriver otroligt bra texter och låtar. Favoriten "Nästan som snö" är riktigt, riktigt bra, så jag rekomendera alla att köpa skivan "Gud straffar somliga…". Nu kanske det uppfattas som jag är "part i målet" eftersom det var våra (Jonas K och mina) elever, plus att jag känner Caj, Burra (orgel) och "Ögat" (bas). Nej, det har inte alls med det att göra.
Jag har egentligen aldrig lyssnat på Caj. Ok någon enstaka låt har väl jag hört, men jag har aldrig suttit och lyssnat som jag gjort nu. Grymt bra texer, och han ger ta mig fan ALLT på scen. Publiken hade nog inte väntat sig att det skulle bli livemusik, livedans och film TILLSAMMANS.
Jag trodde inte att det skulle bli så här bra, men tack vare Kulturpiloteleverna, danseleverna och Caj K och bandet, så blev det en kanonkväll. TACK ALLA!
Mer om kvällen skrev Christian Hylse på BLT.

/svannte

25 bilder/sek

25 bilder/sek
Den 6/12 så är det avslut på Kulturpiloternas projekt med sångaren Caj Karlsson. Eleverna har producerat filmer och utgått från Cajs texter. Missa inte detta!
Föreningarnas Hus i Ronneby den 6/12 kl 19.00
/svannte

lång dag

Fy f-n vilken lång dag. Rolig, strulig men lite för lång. Började kl 8.30 och slutade runt 20.15.
Som alltid så är tiden innan jullovet grymt mycket jobb. Nu är jag förskonad att inte behöva öva något luciatåg. Men varför är det så förbannat stressigt innan jul. Det är som om allt måste hända, JUST NU! Det går inte att skjuta upp saker och ting. Nej, nu ska det göras. Och på något sätt så hamnar alla människor i någon form av ekorre(h)jul och snurra med. Och likt förbannat så säger man att det ska bli ändring tills nästa år.
HUR GÖR MAN!?
/svannte

Julmat

Jaha, så var det dags för årets första julbord.
Vår arbetsplats, Knut Hahnskolan, bjöd personalen på julbord och självklart så följde man med. Tyvärr blir det som alltid: MAN VRÄKER I SIG. Och varje gång man varit på julbord säger man "Julbord ska käkas på julafton och inte innan". Likt förbannat sitter man där och vräker i sig sill, Janson, köttbullar osv.
1,5 timme senare sitter man som en pösmunk och mår dåligt. Detta är absolut ett ilands-problem.
Nej, nästa år stanna jag hemma och vänta snällt och lydigt till julafton. Låt säga att detta blir ett litet nyårslöfte.
/svannte