pengar och pengar

Jag hörde på radion härom dagen att, enligt en undersökning som gjorts på universitetet/högskolan i Göteborg, så har de ekonomiska klyftorna blivit större sedan den s.k. alliansen tillträdde. Priserna på ex. el, bensin, mat etc. har blivit dyrare och enligt undersökningen så våra pengar blivit mindre värda. Är det någon som bryr sig!? Jag menar, hur många undersökningar har inte gjorts i det här ämnet och jämfört med x-antal döda per dag i krig runt om i världen, VEM FAN BRYR SIG? Jo, bland annat jag. För jag tycker att det är något som är galet när de som redan är ruskigt rika, blir ännu mer rika. Och detta samtidigt som de som är s.k. fattiga, blir ännu fattigare. Reallönesänkningen är större för låginkomstagarna jämfört med höginskomstagarna. Och då tycker jag det är något som är galet.

Jag hade för x antal år ett restaurangföretag med ca 12-15 anställda. Några jobbade heltid, några deltid och vi försökte alltid att betala våra anställda så hög lön som möjligt. Jag diskuterade med en av "heltidarna" om hans lön. Det ska tilläggas att han hade ca 2000 kr mer än vad jag hade, samt att han arbetade 15-20 tim. mindre per vecka. 
Jag berättade för honom att om vi/jag hade haft råd så skulle alla våra anställda haft betydligt högre lön än vad avtalen sa. Hade jag kunnat skulle jag betalt 50.000 i månaden för exempelvis en städare. Men vi hade inte råd, och sen kan det diskuteras hur mycket varje arbetsinsats är värd. 
Den inställningen tycker jag är sund att man ha som arbetsgivare, samtidigt som en anställd måste inse att man kan inte få hur hög lön som helst. För varje person tänker på sin lön, inte sin arbetskamrat. I alla fall har inte jag gjort det. Nog om det.

Varför har det då blivit som det blivit att klyftorna ökar. Jo, jag tror att det handlar om feghet. Våra styrande politiker våga helt enkelt inte slå näven i bordet och säga ifrån. Tänk om de skulle beskatta vissa personer upp över öronen!? Vänta lite! Gör man inte det? Jo visst gör man det, men det drabbar alltid vissa personer mer än andra. Ta exempelvis fastighetsskatten. OK, nu har den ändrats till att bli en kommunal avgift, men det drabbar fortfarande de som "minst behöver den". Och det tragiska är: pensionärer på attraktiva platser får betala exakt lika mycket som grannen som tjänar x-antal miljoner per år. Varför ska det vara så svårt att rätta till saker och ting?

/svannte

ja, så var det över

Som så många andra är man lite av en fotbollstok. Tyvärr så får vi/Sverige inte revanch på Holland från förra EM. Som några kommer ihåg, så förlorade Sverige kvartsfinalen mot Holland i förra EM. Och på straffar! På något sätt så känns det lättare att förlorat en match på straffar för man känner att laget har gjort sitt bästa. Men man förlorar ju i alla fall!
Nu ska jag erkänna att jag inte såg matchen mot Ryssland. Anledningen är att jag av hänsyn till Christl och Viktor inte titta på när Sverige spelar. Jag tillhör nämligen släktet som skriker och gapar som en TOK.
Visst är det märkligt att man kan engagera sig så. Jag menar, det är inför en TV-skärm som man sitter och gapar och skriker. Av någon anledning så tror man att man kan påverka en spelare som just då befinner sig i ett annat land, och ett X antal mil ifrån mig! Ja, galen är man ju.
Det roliga med den här typen av turneringar, som EM och VM, är att det blir ett så TOTALT engagemang från alla. Mediauppbådet är gigantiskt och svenska befolkningen kan omöjligt motstå att på något sätt bli påverkad av att det pågår en fotbollsturnering. Samtidigt så dör X antal människor i krig runt om i världen, och det uppmärksammas i princip inte alls. Och är det ett reportage i någon nyhetskanal så är det i max 20-30 sekunder. Däremot så görs det ett inslag om att Ryssland har sex stycken spelar från ett och samma lag. Och att ett ryskt olje/gas-bolag sponsra detta lag med x antal miljoner.
OK, jag kan har förståelse att man inte orka följa alla typer av s.k. negativa nyheter, men visst är det märkligt att man på något sätt strunta i att "just nu dör det människor, samtidigt som jag ser 22 fullvuxna karlar som springer och jagar en boll".

Tack och lov att Sverige åkte ut, så att världen åter igen kan räddas.

/svannte

nu blir det nog en!

Ja, så har då Apple's/Steven Jobs haft sin keynotepresentation på WWDC-konferensen. Och av naturliga orsaker så la Apple tyngdpunkten på uppdateringen av nya iPhone. Och gissa om man vill ha en! Eller rättare sagt; JAG SKA HA EN.

Man kan tycka vad man vill om Apple och deras Macar, men det är grymt snygga produkter som är så otroligt användarvänliga och det är näst intill omöjligt att påstå att Apple är skit (läs ett av mina tidigare inlägg).
Sen är det en kultstatus runt Steven Jobs och hans keynote. Men han personifierar coolheten själv, för vilken företagsledare i världen kommer ut i ett par jeans, svart polotröja och ett par gympadojjor på fötterna. Och han har ALLTID detta på sig när han kör sina keynotes. 

I Sverige hade vi Jonas Birgersson, men han var inte i närheten av herr Jobs av att vara cool. Men Steven Jobs hade aldrig lyckats om han inte haft vettiga produkter att prensentera. OK, alla produkter som Apple gör/har gjort är inte alltid "top of the line". Det finns vissa produkter som jag själv tycker är halvbra/halvdåliga. Exempelvis Apple Works som var Apples motsvarighet till Microsofts Officepaket. Där hade Apple inte en chans. Men i och med iMac och iLifeprogrammen så sopade Apple rent när det gäller användarvänlighet och design. Ja, ja, det räcker nu tycker de flesta som jag pratat med. Vi vet att du är en mac-evangelist. Japp. Så in i helv..... Och det är jag stolt över. 
Gör som jag: våga testa och jag lovar att du kommer att älska din Mac. 

/svannte


ps. för att få en liten jämnvikt i inlägget: jag kör Vista på min Mac och jag gör det samtidigt som jag kör Mac OS X. ds

ottoskruv och calle jularbo!

I dag var jag med om en "go" händelse, eller snarare upplevelse. Min nya arbetsgivare hade en s.k. personaldag som innebar umgänge och några goda tävlingar. Tävlingen "skiter" vi i, för det gick inget vidare. Ett av momenten var att skjuta med luftpistol, och är man en s.k. tomhylsa (vet ni inte vad det är så får man leta på internet) så har man i alla fall något att skylla på. 
Nu var det inte tävlingen jag skulle berätta om, utan stället där vi var. Byn, platsen eller vad jag ska kalla det, heter Ottoskruv och ligger några kilometer från Nybro. Där bor en rikgtig "going" vid namn Stefan. Tyvärr kommer jag inte ihåg efternamnet, men det kommer säkert fram förr eller senare. Detta lilla torp, för det är det måste man nog kalla det, ligger idylliskt på en grusväg, där möte mellan två bilar troligen skulle innebära frontalkrock eller att någon måste backa sisådär två kilometer. 
Stefan bor där tillsammans med sambo och så lite djur. Bland annat en bagge vid namn Gunnar. I princip hela dagen så bräkte(det var snarare ett läte) Gunnar och tydligen så var det p.g.a. snusabstinens! Utöver djur så fanns det även ett litet MUSEUM där Stefan samlat på sig mängder av skivor, affischer, dragspel, foton som till 99,99% handlar om Calle Jularbo. Det hör till saken att Stefan är f.d. trummis, och de flesta vet ju att ALLA TRUMMISAR är på något sätt fullständigt galna. Men visst är det skönt; ett museum som ligger mitt ute i "hiet". Tur att det finns människor som våga vara annorlunda.

/svannte

PS. Det kommer bilder i ett annat inlägg DS.

usa och den kristna högern

Tur att det finns dokumentärer på svensk TV. Tidigare ikväll visade SVT en amerikansk dokumentär om kyrkans påverkan på det amerikanska samhället. För oss vanliga döingar, som kanske håller med Darwin, så framstår X antal miljoner amerikaner som fullständigt galna.
Några vägra släppa iväg sina barn till public schools därför att de inte tror på att Gud skapade världen på sju dagar. Och istället undervisas barnen av föräldrarna i hemmet. Rätt eller fel? Det kan diskuteras, men tänk om man vände på situationen och det bara hade funnits kristna skolor som kommunala skolor. Skulle då det accepterats att jag undervisat mina barn i hemmet. Tror inte det, utan jag skulle istället anklagats för häxeri eller något liknande och troligen blivit bränd på bål. För det är ju uppenbart att religiösa fanatiker ALLTID ta till vapen när de vill få igenom sina åsikter/krav. 
Och är det inte underbart att världens största demokrati har faktiskt allt från fullständigt galna människor till en genialiska människor! Det som skiljer landet från övriga världen är att de kan välja en fullständigt galen människa till president. Men vänta lite, finns inte motsvarigheten i Europa. Jo då. Italien är farligt likt USA i det fallet, men storleken på land skiljer sig så mycket och sedan påverkar USA resten av världen mycket mer än Berlosconis Italien.
Tack och lov att vi är så bra i Sverige. Här går allt rätt till!

/svannte

avslutning och nytt jobb

Slutar på fredagen och nytt jobb på måndagen. OK, lite fort har det gått och kanske man skulle haft en vecka eller två där man fått peppa upp sig och laddat batterierna. Men nu är det igång. Skitkul, men ack vad mycket nytt det är. I tre dagar har det i princip varit info om organisation, ekonomi, budget etc. Och PUH vad mycket. Garanterat har man igen dett längre fram. 
En gigantisk skillnad från tidigare arbetsplatser: vilken planering för omhändertagande av ny personal. Grymt bra. 
Min tidigare arbetsplats skulle behöva gå en kurs i det här, för där slängs bokstavligen ny personal in i arbetet utan någon som helst omhändertagande. Ett stort plus till NBV.

Det tråkiga med att sluta var faktiskt musikelevernas lilla avtackning. Eleverna hade tränat in superhiten "GIrls On The Bus" (finns på youtube) och satte mig i en fåtölj med en liten kaka och en Cola. Sen spelade de upp den eminenta låt, och självklart fick man en tår i ögat. Det roliga var att jag var totalt oförberedd samt att flera av killarna verkligen var the girls on the bus. 
Visst kommer man att sakna eleverna, men jag kommer säkerligen att springa på flertalet av dom i framtiden. 

/svannte