byte av blogg

Från och med idag så byter jag blogg. Numer kommer jag att använda Googles bloggtjänst blogger.com.
Anledningen är flera och jag tror att den nya bloggen kommer att bli betydligt bättre. Ny adress är:
http://svannte.blogspot.com.

/svannte

vad trött jag blir...

Skärmbild från iPhoneFör några dagar sen fick jag tillgång till ett litet bibliotek av gamla Apple-keynotes. Bl.a. den berömda från 1984 där den första Macintosh-datorn presenterades. Skitkul!
Så på kvällarna har jag suttit med min iPhone och kollat på dessa klipp och det kan tyckas lite nördigt att man sitter med en iPhone och kollar. Men det funkar hur bra som helst.
Så när jag idag satt på jobbet så tänkte jag kolla på några klipp. Så in på servern där filmerna ligger, och så.............
Händer ingenting. Jo, "Q" kommer upp och Explorer/Firefox/Chrome snurra på och det laddas, och laddas, och laddas, och laddas, och... (jag kan hålla på hur länge som helst). Till slut tog jag upp min iPhone och det tog väl ca 5 sekunder så startades filmen! Snacka om prestanda. Och, jag surfar via 3G-nätet på min iPhone och PC'n är uppkopplad via lina.
Ca 5 minuter in i filmen så startar PC'n filmen, men då gick det inte att höra något eftersom fläkten i HP'n surrade som en besatt. Och självklart kommer frågan: varför använder man PC när det funkar så dåligt.
Skärmdump av pc som försöker ladda en QT-filmNu kommer "en dåres försvarstal" om att QuickTime funkar skitdåligt på PC etc, etc. Men det stämmer inte alls. Jag har kompisar som kör PC och QT och det funkar hur bra som helst. Men deras datorer är blåsta och har tömts på diverse suspekta inställningsprogram.
Nu är det inte bara QT som krånglar. Firefox, som funkar på alla plattformar, kraschar oavbrutet. Och NEJ, jag köper inte argumenten att "det är säkert nätverket som krånglar". För inte ska väl en sketen mobiltelefon köra skiten ur en relativt ny dator!
Som grädde på moset så kunde jag inte låta bli att ta två skärmdumpar: en på Steve Jobs (jo, det är en skärmdump från min iPhone) och en på PC'n. Så snälla PC-världen: gnäll och skrik, för så här dåligt får det inte vara.

/svannte

märkligt

I dagens BLT finns en artikel om hur mycket mat som slängs i dom svenska hemmen. Artikeln ramas in av bild på en handlare och en f.d. känd krögare från Karlskrona. I bildtexten berättas att handlaren och krögaren diskuterar hur man ska förvara salladskålen för att hålla den fräsch.
Det roliga med artikeln är just att det är den f.d. krögaren som pratar om att hålla något fräscht. För var det någon krog som var just ofräsch så var det hennes krog. Vid dom tillfällen jag besökte hennes restaurang så blev jag alltid lika förvånad över hur skitigt det alltid var där. Och hon, krögaren, hade i princip alltid gamla såsfläckar på sin kavaj. Kjolen var lika fläckig som kavajen. Kort sagt, hon var jävligt ofräsch.
Det komiska är, att när hon slutat i restaurangbranschen, så fick hon någon form av "kontroll-mat-tant"-status i Karlskrona. Och själv tycker jag det är märkligt att just hon kunde få den här statusen. För jag, liksom många andra som jobbat/jobbar inom restaurangbranschen, tycker INTE att hon är en bra representant för hur man handahåller matvaror.

/svannte

PS. Jag vet! Detta inlägg är på gränsen till häckla en person. Ni behöver inte gå in på www.blt.se och läsa vem hon är. Men jag kan inte hindra dig/er DS.

30 år sen sist

Är det någon som kommer ihåg Des Moroney och KIK?
1978 kom han till Karlskrona och KIK som spelare/tränare. Han var känd för sin ledarstil och få kunde åka skridskor som han gjorde. Vem glömmer hans uppåkningar längs sargen, för att sen ta en runda bakom motståndarmålet och så ett backhandskott som ofta resulterade i en målchans.
Intresset för KIK ökade i och med Des och senare kom ju bröderna Loob, favoriten Göran Svan och många fler. KIK gick som en maskin genom div. 1 och gick så långt som till kvalspel till elitserien. Jisses, va folk det var på matcherna.
Nu har bokstaven I bytts ut mot ett H och intresset för hockeyn i Karlskrona är nästan lika stort som på Des' tid. Om hockeyn är lika bra vet jag inte, men matcherna som upplevelse är bra mycket bättre.
KHK fansen på ståplatsläkaren håller igång under hela matchen.Igår var farsan och jag på hockey och för mig var det första gången på ca 30 år. Farsans senaste match var när Kinas landslag mötte KIK i vänskapsmatch och det är väl 40 år sen. Ja, det var mycket länge sen vi två var på hockey. Och vilken skillnad!
Servicen i dagens "vämöhall", som för övrigt heter Telenor Arena, är kanon. I Vämöhallen fanns en kiosk, där två-tre personer skulle servera 3-4000 människor. Vilket är i princip omöjligt. Ska väl också säga att servicevänligheten inte var den bästa.
I dagens hall var det småkiosker över allt. Gulklädda matchvärdar som hjälpte till och var man än gick så kunde man alltid träffa på någon gulklädd som man kunder fråga om hjälp. Grym service. Inramningen av matchen håller säkert elitserie-kvalité. Det är musik i vart enda avbrott. Och när någon gjort mål så dånar The Bones i högtalarna. Kort sagt, det är show.
Det enda som jag tyckte var lite trist var hockeyn. Och det är ju därför man är där. Ytterst lite kamp, inga "nisse jönsson"-tacklingar och ganska dåligt passningsspel. Men som sagt, jag har bara varit på en match. Och fler blir det. Så vill man ha lite upplevelse, så gå på hockey i Karlskrona!
Jo en sak till: KHK-fansen på ståplatsläktaren är kanon! Dom sjöng och applåderade genom hela matchen. Dom var inte tysta en sekund! Snacka om fans.

 /svannte

skyll dig själv, dumjä...

Jag hörde om jägaren som blev attackerad och biten av en björn. Tydligen var det så att jägarens hund hade fått "nys" om björnens ide och ställde sig strax utanför och markerade genom att skälla. Jägaren kallade på sin hund som inte hade det minsta lust att lämna sin plats. Ja, det hela slutade med att jägaren försökte få bort hunden samtidigt som björnen vaknade och for ut från sitt ide och bet jägaren. Nu klarade sig mannen medans björnen jagades och blev till slut skjuten.
Precis när jag hörde nyheten reagerade jag inte. Men efter tag så slog det mig: är det inte det man få räkna med när man är ute och jaga, att det "skiter" sig och att istället kan jägaren bli den jagade. Och i detta fallet så förlorade jägaren. Eller rättare sagt, björnen vann!
Av någon konstig anledning så ifrågasätts inte jägarens roll i historien. För om han inte hade varit där så har jävligt svårt att tro att björnen självmant skulle vaknat för att ge sig ut och leta upp någon att bita. Nej, istället så är det en inkompetent man som med en stor penisförlängare sabbar dagen för björnen. Och självklart så får han "på pälsen".
Björnen vann! Han ska väl inte bli bestraffad för att han ville sova i lugn och ro, bara för att en dumskalle till jägare inte fattar att det är FARLIGT att vara ute och jaga! Skyll dig själv och ta på dig att du gjorde en dundetabbe!
Man blir sååå trött.

kommentar

Det här inte gått många timmar sedan inlägget om "puckot och puckot". Vaknade tidigt i morse och funderade på vad det är som gör att en personer som A Schulman och hans exfru kan få en sån uppmärksamhet. Ok, mycket hjälp har dom fått av pucko-kanalen TV4, som har/haft båda på sin lönelista. Men hur jag än vrider och vänder på mina argument, och funderar och tänker, så är det en sak som "pluppar" upp: Stockholm. Stockholm. Stockholm...För inte fan hade dessa mediakåta personerna fått den här uppmärksamheten, om de exempelvis bott i Växjö. Nej, inte chans.
Så när jag ligger och "morna" mig i mina funderingar, så blir min slutsats att det "ack så tröttsamma 08-syndromet" åter igen slagit till. Och åter igen frågar jag, hur löser man detta? Jag menar att det är så uppenbart att vissa stockholmare fullständigt skiter i övriga Sverige. Bland annat DN's ledare som menade att busstrejken i Stockholm, i somras, skulle påverka hela turistnäringen i Sverige. Nja, riktigt så skrev han inte, men andemeningen var så.
Jag kan inte låta bli att jämföra dessa stockholmare med vissa amerikanska medborgare som tror att USA är det enda land i världen. Ja, vad är det för skillnad på en amerikan, som tror att Sverige och Schweiz är samma land, med en 08:a som tror att Stockholm och Sverige är detsamma? Ja, inte är det någon större skillnad. Och försöker vi "utlänningar" inte att ändra på det här så är risken stor att det sprider sig till andra ställen.

/svannte

puckot och puckot

Tänkte att jag måste be ursäkt. Om jag på något sätt sagt eller skrivit något som kränkt någon person, så ber jag om ursäkt. Nej, det gäller inte er som tycker att mina åsikter är fel. Ej heller pc-användare om att jag gnäller för mycket på Windows. Är det däremot någon där jag personligen angripit henne/honom på ett kränkande sätt så ber jag om ursäkt.
Jag har precis sett 10 minuter av programmet Debatt där bloggaren Alex Schulman förklarat sitt uppsåt med att håna och häckla personer i sin blogg. En av hans förklaringar gällande "tonläget" i hans blogg, är att målgruppen (läsarna) använder det själva. Ursäkta, Alex! Men är du helt dum i huvudet. Innebär det att han måste sänka sin språkliga nivå och "intelligens", till en 14-årings nivå bara för att det råkar vara hans läsare? Självklart inte.
Bara för att man blogga och tycker sig att ha rätten att tycka och tänka vad man vill, så kan man inte frånsäga sig ansvaret och skylla på "att det är kul" och inget allvarligt menat. Så Alex Schulman, erkänn att du istället tycker om att jävlas med andra. Men bered dig också att du får skit av andra och kanske du ska "stanna upp" och reflektera om det möjligen kan ligga något i vad dina kritiker tycker.
Förresten, va inte herr Schulman gift med puckot som kallade Marcus Birro för judehatare? Jo visst va han det. Och möjligen säger det mer om Alex Schulman än vad det gör om det s.k. puckot. Nja, det säger kanske mer om omdömet som INTE finns på TV4.

/svannte

jaha. då var det dags igen

I dagens nätupplaga av Aftonbladet finns en artikel angående den s.k. IPRED-lagen, som är tänkt att den ska träda i kraft den 1:a april nästa år. Lagen handlar om den så ohjälpligt förlegade upphovsrättslagen.
Nej, missförstå mig inte. Jag är, fortfarande, inte emot att artister, konstnärer, författare etc. ska få ersättning för dom saker dom producerar. Självklart ska dom ha betalt! Problemet är att marknaden inte har kommit på hur de ska få betalt. Fram tills man löser det kommer miljontals människor att ladda ner och sno på nätet. Och att då har en lag som bygger på att man ska jaga någon via en IP-adress blir grymt tidsödande och kostsamt.
Hur ska man gör då? Jo, jag tror fortfarande att prissänkning är nödvändigt. Det är inte rimligt att man ska behöva betala 50-60 kr för en cd/film. Låt säga att man istället betalade 10-20 kr istället. Då är jag övertygad om att flertalet skulle betala för produkten och därmed skulle artisten få sina pengar.
iTunes Music Store är idag USA största återförsäljare av musik/film. Varje dag så laddas 100.000-tals filer ner från deras digitala affär. När butiken startade är jag övertygad om att "de stora" småflinade åt herr Jobs och hans idé. Man kan väl i efterhand säga att "skratta bäst som skratta sist".
Apple's idé med ett program som tar hand om försäljning m.m. var egentligen inget speciellt. Flera företag hade gjort något liknande innan Apple gjorde detsamma. Skillnaden var att det handlade om musik. Musik som inte kom på cd, inte hade något konvolut. Helt enkelt en produkt som bestod av ettor och nollor. Och prissättningen var betydligt lägre än exempelvis skivbutikernas.
Om man ska vara ärlig så tycker jag att priserna på iTunes fortfarande är för högt. Det rimliga borde vara ett pris på ca 20-30 kr för en nedladdad "skiva". Ska man ha ett pris, som i Sverige, på 90 kronor så tycker jag det ska komma ett digitalt konvolut också. Och varför inte extra material som exempelvis Bo Kaspers Orkester har lagt till. Det tycker jag är rimligt.

Men åter tillbaka till kärnfrågan: kommer folk att betala p.g.a. den nya lagen?
Nej, självklart inte. Sänk priserna, se till att artisterna får en skälig del av kakan och se till att utnyttja det digitala mediet i marknadsföringen så kommer man en bit på vägen. Att jag några ungdomar som sitter och ladda ner Metallicas senast platta är ett sånt slöseri på resurser. I och med tillgängligheten kommer vi aldrig att komma åt nedladdningen av musik och film. Så lägg ner det här tjafset!

/svannte

vissa orkar mer än andra

Annonskartan är en söksite för annonser. Mycket bra!Den som söker han finner, heter det. Nu var det i och för sig så att jag sökte en helt annan sak, men råkade på en blogg av en ihärdig man som heter Ted Valentin. Gå in på hans blogg så förstår ni vad jag menar.
Ett av hans projekt är en site som kallas Annonskartan. Siten är enkel och fungerar som en sökmotor för flertalet annonssiter. För mig är det en stor hjälp eftersom jag ofta söker på flera annonssiter. Ni hittar Annonskartan här.

tänk om ...

Enligt svenska Macworld så har Dell tydligen gett upp tanken på att skapa en egen mp3-spelare. Tanken var givetvis att försöka konkurrera med Apple's iPod.
Tyvärr, för alla andra, så är det så att Apple satt en industristandard för mp3-spelare, och det innebär att försöken att skapa en "ny spelare" snarare kommer att misslyckas än att lyckas. Ett exempel är Microsoft som med sin Zune försökt norpa åt sig av marknaden.
I dagsläget så har Apple, med iPod, ca 70% av marknaden och jag har förståelse för att andra företag vill slå sig in på marknaden. Personligen tycker jag att det är fel produkt som dom försöker konkurrera med, utan jag tycker dom istället ska försöka att bryta iTunes dominerande ställning.

iTunes och iPod dominerar marknaden när det gäller mp3-spelare.Apple's idé att kombinera iPod med iTunes har tyvärr varit en form av bromskloss eftersom iPod endast fungerar med iTunes. Själv tycker jag det är lite omständigt att behöva ha ett program för att "lyfta" över musik, men har efterhand insett fördelarna med systemet.
Numera tycker jag det fungerar hur bra som helst, men det här gäller för mig som Macanvändare. För på PC så fungerar faktiskt iTunes mindre bra. Där är programmet trögt och långsamt och jag kan inte tänka mig att Apple's syfte är att få s.k. switchare med hjälp av iTunes för PC. För att iTunes ska bli bättre så behöver Apple få en konkurrent och själv önskar jag mig ett enklare program som kan mindre.
Gabriel Malmqvist, i Macradion, tar upp det här och han menar just att programmet har blivit för stort och tungt. I dag ska programmet kunna hantera alla typer av iPod och iPhone. Utöver musik ska det även hantera filmer, podcasts och ljudböcker. Det är lite "over kill".
Så om Apple skalade ner programmet och istället gjorde exempelvis två mindre program så är jag övertygad om att pc-användarna också skulle tycka mer om programmet. Men jag tror inte det kommer att hända. Möjligen om det kommer en konkurrent som skapar just ett snabbare och enklare program.
I dagsläget finns vissa program, som exempelvis Anapod. Programmet är skapat av ett företag som heter Redchair och de har säkerligen gjort ett program som funkar hur bra som helst. Problemet är att företaget är just litet samt att programmet bara finns för PC. Skulle man även satsa på Macanvändare så tror jag genomslagskraften skulle bli större. Så tänk om Microsoft, Dell och de andra istället skulle satsa på att konkurrera ut iTunes! Då skulle det antagligen hända lite saker på Apple's kontor i Silicon Valley.

bluesjam

Och så lite reklam: den 14/11 så är det bluesjam på Kippers i Kristianstad, men bl.a. undertecknad på trummor.
Det roliga med bluesjam i Kristianstad är att det kommer rätt så mycket folk. Ja, det kommer till och med folk ända från Köpenhamn.
Sven och Oscar WickströmFörra gången så dök det upp två danska som, av någon anledning, hört talas om att det var bluesjam i den lilla stad. För liten är den. Ok, den är större än Karlskrona, men inte så pass mycket större. För om man ska vara ärlig så tror jag inte det skulle komma 20 personer på ett bluesjam i Karlskrona. Och framför allt inte om det kostar pengar. Även för dom som jammar!
Däremot går det alldeles utmärkt att ta betalt för jamsugna personer i Kristianstad. Och då kan man fråga sig om dom är lite knäppa i huvudet i den stan. Ja, om man nu jämför med karlskroniter, som helst skulle vilja ha ett 1/2 kilo kaffe plus fri entré, för att överhuvudtaget visa sig på stället. Tyvärr är det nog så att vi, karlskroniter, är lite bortskämda och snåla. Vi vill helst få tillgång till olika begivenheter, och vi tycker säkerligen att det är roligt att det händer något i vår kära staud. Men betala, nej fan heller. Det ska vara GRATIS.
Men åter tillbaka till bluesjam i Kristianstad. Där funkar det med jam, betalning etc. därför folk helt enkelt acceptera att "saker och ting kostar". Så har ni vägarna förbi stan, fredag 14/11, så ta och betala 50 kronor och sätt er ner och lyssna på lite god blues.

Bilden: Sven Wickström håller i bluesjammet. Här flankeras han av sonen Oscar.

nykär

Jag satt också velade angående "rubrik" till det här inlägget, men till slut bestämde jag mig för "nykär". För lite stämmer det. Fast det kräver en förklaring.
Dixie Chicks - countryband som säger vad dom tycker.För några veckor sedan gick en dokumentären "Dixie Chicks-Shut up and sing". Filmen handlade om vad som hände efter att sångerskan Natalie Maines, vid en konsert i London 2003, gjorde det berömda uttalandet att hon skämdes över att komma från samma stat som president Bush och hans agerande i Irak-kriget.
Hennes uttalande spred sig med blixtens hastighet över Altanten och man kan väl säga att de amerikanska fansen mottagande inte var detsamma som i Europa. I USA uppfattade man snarare detta som en krigsförklaring och konserter bojkottades, radiostationer bojkottade deras skivor och Natalie Maines mordhotades.
I svallvågorna av detta så spelades dokumentären in och man får bl.a. vara med om hur gruppen bearbeta problemen som uppstår samt hur deras skiva "Taking The Long Way" spelas in.

Det är ingen överdrift om jag säger att "dom har ett tjock SKINN på näsan", för man bör veta att motståndet mot Dixie Chicks var av gigantiska mått. Det märkliga är att flertalet s.k. komiker och talkshow-värdar gjort likartade uttalande, men aldrig fått den kritik som Dixie Chicks fick. Själv blev jag överraskad över att gruppen gjorde så bra musik och Natalie Maines texter till den nya skivan är grymt bra. Ja, jag blev, så att säga, nykär.

Det är möjligt att den här typen av "gå-emot-strömmen-människor" får x-tra plus eftersom dom gjort det "omöjliga". Skitsamma! Musiken och texterna är skitbra, så gå och köp skivan. Eller så kan man köpa programmet Spotify, som är mitt "nykär nr 2".
Spotify - musikprogram som streamas över nätet. Mycket bra programSpotify är ett svenskt musikprogram som strömma musik över nätet. Det kostar några kronor, men jisses vilket program. Tyvärr får man inte tillgång till all musik som finns. Exempelvis så finns inte en enda AC/DC-skiva med, vilket är lite konstigt. Inte heller Led Zepperlin. Däremot så finns Dixie Chicks med. Och här kan ni lyssna på Bruce Willis debutplatta "Smokin Joint", som för övrigt är helt omöjlig att få tag på. En annan superplatta som man kan lyssna på är Point Blank's "Second Seasons". Så skaffa programmet, eller försök hitta någon som kan ger er en s.k. invite.

den lille har funderat

None
I dag så var Viktor lite sjuk. Nja, sjuk och sjuk, men han har hostat som en lite galning. I alla fall så satt vi och pratade lite, efter maten och det är märkligt vad mycket han funderar på. Ja, han är ju bara 5 år och själv vet jag inte om jag satt och funderade på energi, elbilar m.m.
Eftersom samtalet var så roligt så tog jag fram min iPhone och spelade in en del av vårt prat. Tyvärr kom inte allt med men här är i alla fall en del av slutet.
För er/oss som vill lyssna via mobilen (mp3) så kan du lyssna här. Viktor har även en egen hemsida, och den hittar ni här.
Samtal med Viktor by svannte

kul och o-kul

Först och främt: 
grattis till Christer Schertell som i helgen fick se sitt älskade Kalmar FF vinna allsvenskt guld. Christer har säkert väntat på detta i 50 år och var säkert med i en av bussarna som gick till Halmstad. X-tra kul är det också att Kalmars lagkapten, Henrik Rydström, är från Listerby. Och det är ju inte så långt från lilla Nättraby. Och nej, jag har aldrig spelat mot honom. I alla fall inte vad jag vet.

Kul nr 2:
Bengt Mauritzson bloggar och engagera sig. Du hittar hans blogg på www.mediam.seJag tycker det är kul att personer, som förväntas att ta det lugnt, fortsätter att engagera sig och tycker till. Tänker då på Bengt, Gunnar Mauritzson, som enträget försöker påverka och tycka till. Han gör det genom att blogga, vilket jag själv förespråkar. 
Bengt hade tidigare sin blogg på blogg.se, men har flyttat den till en egen hemsida. Bengt har ju tidigare varit journalist, och har sedan några år varit pensionär. Men tydligen så verkar han vara mer aktiv än någonsin och jag är övertygad om att det digitala hjälpmedlet, bloggen, varit en av orsakerna till att Bengt fortsatt att engagera sig. Kul är det i alla fall.

Kul nr 3:
Inte nog med att Ronneby kommun har Henrik Rydström och Bengt Mauritzson. Kommunen har även fostrat Peter Esse, som numera är malmöbo och är vad jag kallar en riktigt Mac-talliban.
Peter har nyligen startat gratistidningen, iLove, som är en ny Mac-tidning. Utöver tidningen så producerar han även podcasten Macradion som tar upp diverse saker om Apple och deras produkter. Programmet går att prenumerera på via iTunes och jag rekomenderar det även till "icke macare".

/svannte

och så lite reklam

Lite nördig måste man ju vara. Här är den senaste reklamen för iPhone. Visst är den cool!Samtidigt så måste jag även göra reklam för den eminenta podcasten, Macradion. Lyssna på det
senaste avsnitttet här, eller så kan ni prenumerera på podcasten via iTunes. En av skaparna till Macradion är Peter Esse, som för övrigt är ansvarig utgivare för tidningen iLove och från Ronneby.

den berömda

Pratade med min "lärarkompis", som han kallas i familjen. Vi pratade bl.a. om personer, och då lärare, som hamnar i den berömda väggen. 
Personligen så har jag alltid fått för mig att detta är något som bara drabbar ”dom andra” och det är något som jag aldrig kommer att ”träffa på”. Tänker då på att jag haft krogen som arbetsplats, där stress, hög volym, pissig arbetsmiljö etc. borde vara en suberp plats för s.k. väggenmänniskor. Men det stämmer inte alls. 
Mig veterligt så har jag aldrig träffat på någon inom krogbranschen som drabbats har den berömda väggen. Aldrig någonsin! Däremot inom skolan! Och det kan tyckas konstigt med tanke på att en lärare bara undervisar ca 15-25 timmar per vecka. Jag menar, hur jävla jobbigt är det?!
Jo, tyvärr tillhör läraryrket den typen av arbete som innebär att man alltid, och jag menar ALLTID, ta jobbet med sig hem. Det betyder att man, om man vore rörkrökare, far runt som ett skollat troll och kröker rör hos varenda kompis och granne från kl 17.00-24.00. Och när man kommer hem så ska man umgås med sin allt för dödströtta fru, som inte har det minsta lust att höra på ”hur jävla jobbigt det var att kröka rör hos Kreti och Pleti”.
Man är inte ens ledig när man går och lägger sig. Nej, då funderar man på hur man ska lösa det ena problemet efter det andra. Och som alla vet: det är hur lätt som helst att lösa problem, framför allt mitt i natten!
Det här blir som en ond cirkel och till slut så säger det bara ”krach, bom bang”, och så är man i den berömda… Det märkliga (och jag vet att jag sagt/skrivit det här tidigare) är att LÄRARNA INTE FATTAR DET HÄR. 

Men, nu verkar det hända saker och ting. I går träffade jag en lärare som arbetar för Karlskrona kommun. Enligt honom har flera lärare hört av sig till sitt fack om att det måste bli en ändring gällande arbetstid för lärarna. Man har t.o.m. gått så långt att man börjat diskuterat 40-timmars vecka. HURRA!!!!
Inte nog med det. Min ”lärarkompis” har börjat vackla i sin övertygelse om att sommarlov, höstlov (som för övrigt inte är något lov för lärarna) och påsklov är allt. Även han har börjat fundera på om inte 40-timmars vecka är det bästa för att slippa den berömda…
Det finns dock ett stort hinder i denna utveckling. Och det är två saker: ekonomi och arbetsgivare.
Arbetsgivarna vill inte genomföra detta eftersom det skulle innebära att man helt plötsligt skulle få betala för arbetad tid. Och om inte lärarna ändra inställning till 40-timmars vecka så kommer det att sluta med en massa sjukskrivningar, vilket i sin tur leder till ökade kostnader för samhället. 
Slutsatsen är alltså: lärare och kommuner måste ändra inställning till den här typen av s.k. ”social arbeten”.

Och så till sist en lite påminnelse till föräldrar med barn i skolan:
Sitter du och glo på Idol, Farmen, Big Brother, Bonde söker fru, etc. etc. Jädra i baljan vilken gooo gubbe du är! Precis en sån förälder som jag vill träffa. Jo,jo du!

/svannte


kan inte låta bli

Nu är valet över och tack och lov så slapp vi Sarah Palin i Vita Huset. Titta gärna på klippet med Matt Damon i ett av mina tidigare inlägg.
Jag hittade en annan video med en teknare som heter Steve Brodner. Han är karikatyrtecknare som är faktiskt riktigt bra. Här är en film på en av hans valkarikatyrer på bl.a. Sarah Palin.


flyttar men ändå inte

Som någon kanske sett så har min blogg ändrat utseende. Det beror på att bloggen numera går att läsa direkt från min hemsida: www.musikobildsmedjan.se. RSS-funktionen funkar fortfarande, men jag rekomenderar istället att man går via hemsidan.
/svannte

sandlådenivå

Barn är härliga! Dom (struntar i de, dem etc) är spontana och säger nästan alltid vad dom tycker och tänker. Vissa saker är återkommande. Exempelvis så kan de bli en ”tävling” om vem som kom på vad eller gjorde vad och det var ”jag som gjorde det först” etc. Hoppas du förstår vad jag menar.
När vuxna människor gör detsamma så blir det bara drygt! Jag arbetade med en person som oavbrutet ”stal uppmärksamhet” genom att sno vad andra hade kommit på. Till slut lärde man sig att utnyttja detta och ville man få igenom något så var man tvungen att få personen att tro att det var hans idé.
Man kan tycka att det är småaktigt, barnsligt och omoget att man gör så här och att beteendet är tillskrivet en viss ålder. Och jag har inga problem att min son Viktor gör det här, men i vuxen ålder så tycker jag faktiskt att man måste träna bort detta beteende.

Så läser man dagens BLT och hittar en lite notis om att den moderate riksdagmannen/kvinnan Annika Engblom uttalar sig angående fastighetsskatten. Ja, det var ju så att moderaterna, eller rättare sagt Alliansen, gick till val med löftet att avskaffa fastighetsskatten. Och nu verkar det så att ca 21000 villaägare i Blekinge kommer att få en HÖJD fastighetsskatt! Hur fan gick det här till?
Jo, förklaringen är mycket enkel. Alliansen avskaffade mycket riktigt fastighetsskatten. Istället införde man en kommunal avgift, vilket är STOR skillnad. I alla fall enligt Annika Engblom. ”Ifall någon tycker att den kommunala avgiften och fastighetsskatten är samma sak får det det stå för dom”, säger hon i dagen BLT.
Förlåt min totala okunskap i frågan, men för mig låter hennes uttalande otroligt korkat. Ja, jag går till och med så långt så jag fråga mig; är hon dum i hela jävla huvudet? Det roliga är också att det här är något som Alliansen hittade på. Eller är det möjligen så att dom tog idén från någon annat parti/block. För jag har bestämt för mig att båda blocken bestämde att de skulle "göra något åt fastighetsskatten. Och sen om det skulle kallas avgift eller skatt spelar ingen roll. Men oavsett vilket så är hennes uttalande så otroligt korkat!
Så snälla ni, maila Annika Engblom och fråga henne vad hon menar. Är det verkligen så att sandlådenivån på dagis har flyttats till riksdagshuset i Stockholm?


lite roligt är det i alla fall

Det finns väl ingen som har missat att det är val idag. Ja, i USA! Själv har man blivit lite ”mätt” av alla artiklar och inslag i tidningar, radio och tv. Och det är lite märkligt att, just nu kl 00.20, så sänder följande svenska tv-kanaler sina speciella val-program: tv1, tv4 och tv5. 
Att TV5 valt att ha en egen valvaka är faktiskt lite kul. Och inte blir det mindre roligt att det är favoriterna, Fredrik och Filip, som är programledarna. De är kanske inte de mest trovärdiga när det gäller den här typen av program. Men jag tycker det är skitkul att kanalen våga släppa fram dessa två halv-galna tokarna. Vilket får mig att tänka på andra tokar som även ställer upp i det amerikanska valet.

Tokar ja! Det finns det antal i det amerikanska samhället. Och det är inte bara vi ”vettiga svenskar” som upptäckt det. Nej, nu har tydligen fler förstått att bara för man är kvinna, ser rätt bra och är intresserad av jakt, fiske och idrott och guvernör, så är min inte alltid så populär.
Jag hittade ett roligt klipp på youtube där Matt Damon fullständigt ”dissar” sönder republikanernas Sarah Pahlin. Det roliga är att han sågar henne så totalt. Håll till godo
 

Vem jag hade röstat på? Tyvärr Scott, det finns bara en vettig kandidat. Och det är Barack.

/svannte

fy fan för ny teknik!

Visst är dagens teknik på gränsen till fantastisk? Ja, jag tycker i alla fall det. Internet är kanske den teknik som jag tycker ha utvecklats snabbast de senaste tio åren.
Jag kommer ihåg när jag satt med första generationens iMac och surfade med Netscape 2.0. Att söka efter exempelvis "trummor, gav cirka 25-30 svar och det fanns möjligen två-tre trumsiter som innehöll något som var intressant.
Musik, filmer etc. var inte att tänka på eftersom prestandan på datorerna var så låg. Vet inte ens om Apple hade utvecklat QuickTime! I alla fall var det inte så mycket att "hämta" på nätet. Nu, 10 år senare, kan vi i princip ladda ner allt som vi behöver via nätet.

Film, musik och datorprogram har av tradition alltid köpts i s.k. fysisk form men i och med internets utveckling har cd- och dvd- skivor blivit omodernt och många program köps och hämtas hem via nätet. Direkt i datorn på några sekunder/minuter.
Med musik och filmer har utvecklingen varit detsamma när det gäller tillgängligheten. Ok, filmer "kom" lite senare, men idag är det nästan lika lätt att köpa en film som en cd-skiva. Ja, över nätet alltså. Det finns dock en stor skillnad om man jämför musik/film med dataprogram. Motståndet från musik- och filmindustrin var (är) kompakt, medans programtillverkarna såg vilka möjligheter nätet skulle ge.
Det märkliga är att musik- och filmindustrin hävdat att upphovsrätten skulle sättas ur spel och att det skulle innebära att industrin skulle dö ut. Visst finns det programtillverkare som sa detsamma, men de upptäckte snart att fler faktiskt fick tillgång till programmen. Det i sin tur innebar att fler och fler till slut köpte/ köper programmen!
Och hur har då musik- och filmindustrin gjort. Jo, precis som dom alltid gjort: så svårt som möjligt för användarna att få tillgång och samtidigt har de höjt sina priser. Och uppe på det här så går självaste Apple och starta en musikaffär på nätet, som säljer både musik och film. Och istället för att behöva betala 189 kronor så betalar jag istället 90 kronor för samma skiva. Ok, det är ingen cd och jag får inget omslag, men jag få musiken till ett betydligt lägre pris. Och det är också kopieringsskyddat!
Ändå gnälls det! Och givetvis undrar man varför. Jo, det är för lätt att kopiera. Ja, och vadå? Folk som kopiera/ stjäl kommer antagligen inte ändra på sina dåliga vanor i ett huj. Nej, det kommer att ta tid. Och för att göra något åt problemet kan man börja med att sänka priserna.

Låt mig ta ett exempel. Apple släppte ett ljudprogram som heter Logic Studio. Priset för programmet, som för övrigt är ett mycket kompetent program, är ca 4500 kronor. Föregångaren till programmet kostade 10.000 kronor, plus att man var tvungen att använda en s.k. dongel. Vilket program har man sålt mest av, och vilket program blev mest populärt? Jo, självklart Logic Studio. Men nedladdningen då? Jo, det här säkert laddats ned ett antal Logic Studio, men inte i närheten av hur många nedladdningar som gjordes av föregångaren. Och, crack-kungarnas makt över oss vanliga döingar upphörde i princip.
Jag har för övrigt aldrig hört Apple nämna något om "nerladdarna". Jag är övertygad om att dom har insett att tillgängligheten i det långa loppet snarare gagnar Apple, och att det i sin tur leder till att folk till slut köper programmen. Jag är ett bevis på det.

När det gäller musik och film är det annorlunda. Här ska det kopieringsskyddas, än hit och än dit. Man stämmer s.k. nedladdningsiter, som exempelvis Piratebay, i parti och minut. Och tydligen så tror man att man kan vinna det här "kriget". Glöm det! Inse att folk aldrig betalar 10 kronor för något som dom istället kan få för 1 krona. Är det så konstigt att förstå? Eller är det möjligen så att de är dumma i huvudet? Nej, det tror jag inte.
Det komiska är om man jämför musikbranschen med matvarukedjorna så har "di store" fått anpassa sig. Det går inte att ICA Storköp tar 12 spänn för en lite mjölk. Nej, då åker man till Netto eller Liedl och handa det för 9 kronor. Svårare än så är det inte.
Men det är här som det svåra kommer in. För vad händer om skivbolagen, förlagen, inspelningstudion inte får några pengar. Jo, de försvinner en efter en. Dom dör helt enkelt ut. Och, vadå?! Har inte detta hänt i andra branscher/industrier? Jo, men av någon anledning så är musik/film-branschen "fridlysta" för stora förändringar. Och jag tycker det är mycket märkligt.

Måste ta exempel till: TIDNINGSBRANSCHEN.
Fråga vilken grafiker i världen om förändringar, och säg att du kommer från musik/film-industrin. Och snälla, säg att "inom musik/film-branschen har förändringarna varit sååå stora". Gör det och JAG LOVAR att du får en käftsmäll som får huvudet att ramla av.
För finns det någon bransch som har fått så mycket strykt som grafiker/tidnings-branschen. NEJ!
Och har tidningsbranschen överlevt. Ja, mig veterligt så finns Expressen, Aftonbladet, DN och de flesta andra tidningar kvar. Visst, det finns de som har presstöd, men de tidningarna överlever inte om de motsätter sig utveckling och förändring. Så musik- och filmbranschen: följ med utvecklingen och inse att ni inte kan stoppa den!