marknaden och terrorism

Helt nyligen visades en reklamfilm om ett nytt batteri för mobiler. Batteriet har, i förhållande till sin storlek, en enorm kapacitet och kommer tydligen att revolutionera ”batterivärlden”. Enligt företagets forskningschef är detta en av de mest intressanta produkter han någonsin sett och arbetat med.
Visst låter det kul! Eller? Nej, det låter hur tråkigt som helst, för det här något som är så fullständigt ointressant tills forskningschefen helt plötsligt gör en ”Fredrik Härén” (ta ny kunskap och information och lägger ihop detta till en NY IDÈ) och förklara vad det här batteriet kan göra för BILINDUSTRIN/MILJÖN.
Förenklat sa forskningschefen att batteriets kapacitet skulle kunna göra att alla våra bilar skulle kunna drivas med hjälp av detta batteri. En idé som företaget jobbade med var att ladda batteriet med hjälp av solceller i bilens tak. I och med att batteriet har en mycket hög livslängd skulle i princip alla personbilar bli ”självförsörjande” och skulle aldrig behöva använda någon annan form av el/bensin/drivmedel. 
Visst låter detta skitbra, och kan du nämna någon som skulle ”INTE VILJA DET HÄR”??? 

Tyvärr så har vi överlåtit världens beslutanderätt till vissa politiker, personer inom industrin etc. Och i den här gruppen finns något som man i bland kallar för ”marknaden”. Vad som menas med marknaden är däremot en större fråga. Allt för många, enligt mig, säger att marknaden är DU och JAG. Det är nämligen vi som bestämmer om vi vill köpa eller inte köpa.
Detta påstående är fullständigt BULLSHIT eftersom valmöjligheterna inte alltid finns. OK, men då behöver du ju inte köpa en viss produkt om du inte vill. Lätt att säga! För vad gör man om man vill köra från en punkt till en annan. Jo, jag behöver bensin/disel/etanol. Och vem bestämmer att jag måste just ha bensin/disel/etanol. INTE FAN ÄR DET JAG!
Nej, enligt mig så är det MARKNADEN! Och marknaden, enligt mig, är företag som har makten att beslutar vad som ska produceras! 

Låt säga att BATTERIET är den ”optimala produkten”. Allt fungera hur bra som helst och vi kan köra 140 km/h och du kan hur lätt som helst köra 80 mil på en uppladdning. Nej, i och med att taket innehåller tusen solceller så behöver vi inte tänka på att tanka/ladda bilen. Allt är SUPER!!!
Tror du att MARKNADEN skulle tillåta det? I HELVETE HELLER! Nej, här skulle bilindustrin, oljeindustrin m.fl. skapa arbetstillfällen för miljontals lobbyister världen över och sedan skulle de försöka påverka oss vilket helvete det skulle bli på jorden om vi helt plötsligt fick en miljövänlig produkt. Nej, för tänk vad farligt det blir när vi helt plötsligt måste kasta alla dessa batterier (GLÖMDE EN SAK: batteriet är ca 1 x 0.5 cm och är ca 2 mm tjockt!).

För att det ska bli det ska bli en verkighet så måste DU och JAG ta över och bli MARKNADEN. Först då kommer det att bli förändringar, men då måste du våga att ta ansvar. Vi måste helt enkelt ta oss den tiden att besöka våra politiker och säga till dom att vi STÄLLER FAN IMIG INTE UPP PÅ DET HÄR. Nu gör du som VI VILL! 
Så upp på barrikaden! Slå näven i bordet. Eller varför inte ta en tripp till USA och ställa till med en svensk demonstration utanför vita huset. Nej, det är klart. Det är ju betydligt lättare att låta ”Pelle Bagare” (vår proffesionella Greenpeaceaktivist från Karlskrona) ta ansvar och göra det istället.

SLÅ NÄVEN I BORDET OCH SÄG IFRÅN! Eller måste man bli terrorist?

/svannte



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback