varför är det så svårt?

Låt säga att du köpte en ny bil. Bilen fungerare bara om du kör med bensin av ett specifikt märke samt att du endast använder orginaldelar. Eventuella reperationer måste utföras av en s.k. märkesverkstad etc. Skulle du tillåta det?

Tänk istället att du köper en ny dator, exempelvis en Dell med värsta tänkbara konfiguration. Vilka system kan du använda? Jo, Windows eller Linux, men vanligtvis så är det Windows vilket innebär att du är låst till just en typ av program. Ovanstående "liknelse" är mer tydlig när det gäller datorer och operativsystem. Och tillåter du det? JADÅ! Det går så bra så. Men varför köper man då inte en dator som kan "köra" vilket system som helst. 
Låt säga att du vill använda Linux när du kör Firefox, Windows när du kör Word och Mac när du kör Photoshop. Hur gör man då? JO, MAN KÖPER EN MAC! För det är den enda dator som kan just detta. Nja, det är en sanning med viss modifikation eftersom du måste ha programmet Parallell (kostar ca 500-600 kr). Men det fungerar alldeles utmärkt. Likt förbannat så förstår inte folk att det äntligen finns EN DATOR som kan använda flera system.
Varför är det så svårt att få folk att förstå?

/svannte (en äkta macnörd som gärna omvänder "ateister")

hur lär man unga och gamla hundar att sitta?

Någon som läst min blogg har kanske sett (eller förstått) att jag arbetar som lärare. Vanligvis när man berättar detta för någon så brukar en kommentar i stil med: "Lärare! Fan va bra ni ha det med alla loven, och det enda ni behöver göra är att undervisa".
Numera brukar jag låta bli att kommentera den här typen av påstående, eftersom det oftast inte hjälper att säga något om hur mycket de flesta lärare arbetar. Ska villigt erkänna att jag själv ofta tänkte så innan jag själv började arbeta inom skolan. Men är det så att lärare arbetar mindre tid än andra yrkesarbetande. Ja, troligen är det så och varför är det så? Ska inte lärare arbeta 40 timmar per vecka, och borde det inte vara så att lärare hade 5-6 veckor semester som alla andra. Jo, det tycker nog de allra flesta. DOCK INTE LÄRARNA SJÄLVA. Och det är ganska konstigt tycker jag.
Denna vecka arbetar jag ca 52-56 timmar och förra veckan var ungefär lika lång som denna. Av någon anledning så förutsätter arbetsgivarna att lärarna ska arbeta mer än de föreskrivna 45 timmarna/vecka som är tänkt att läraren ska arbeta (35 timmar arbetsplatsförlagd tid och 10 s.k. förtroendetimmar tänkt för ex. planering, föräldrarmöte etc.). I mitt fall så är jag på arbetet från ca 07.40-16.30 varje dag. Det blir ca 8,5 timmar per dag, vilket blir 42,5 timmar per vecka. I mitt fall är det då tänkt att den s.k. förtroendetiden ska vara 2,5 timmar. Och jag kan säga att det är betydligt mer.
Har alla lärare det likadant som jag? Nej, de finns lärare som har det betydligt värre. En del lärare måste sitta hemma 10-15 timmar per vecka för att rätta prov, uppsatser m.m. Och oftast så har de lika mycket att göra "utanför" sina vanliga lektioner, fast då i skolan. Och som "grädde på moset" så har lärare ganska dåliga löner. 
Som kompensation för dålig lön så får lärarna 7-8 veckors sommarlov, 3 dagars höstlov,  2 veckors jullov, 7 dagars sportlov och 1 veckas påsklov. VARFÖR GNÄLLER DU DÅ!!

Jo, för jag tycker att lärarna ska arbeta 40 timmar per vecka och jag tycker att de ska ha 5-6 veckors semester. Lönen ska också vara därefter och jag vill inte sitta hemma 10-15 timmar per vecka och arbeta. Jag vill också kunna påverka när jag ska vara ledig. Det skulle vara skönt att exempelvis kunna boka en resa hösten 2008 och veta att jag kan åka iväg. Det kan jag inte göra nu, eftersom jag inte vet om det fungerar för mina arbetskamrater.
Nämner jag detta på min arbetsplats så tycker flertalet att jag är smått galen och istället ska hålla mun. Likadant tycker arbetsgivaren, för detta passar nämligen Ronneby kommun skitbra. Det är nämligen dom som bestämmer över vår arbetstid och vill dom att vi ska jobba 45 timmar i veckan (vilket kan innebära 45 timmars undervisning i värsta fall) så får vi vacker göra det. Sen skulle ju lönekostnaderna blir mycket högre och det skulle innebära enorma nerdragningar inom skolan. Eller skulle det? 
Tyvärr är det en allt för het potatis som ingen varken vill eller våga ta upp. Det är nästan i paritet med betygsdiskussionen. Men det struntar jag i nu. Det kommer säkert ett inlägg om det vid ett senare tillfälle.

/svannte


PS. Känner du någon lärare, säg till att hon/han läser det här och gärna kommentera det. DS
 


kommer aldrig mer att hända igen

I helgen spelade jag med Per & The Ouagadougou Blues Quartet i Ronneby. Man kan säga att det var en helkväll för bluesälskare. Först spelade Jump 4 Joy på Kulturcentrum och sedan kunde folk gå vidare till Café och Matsal för att lyssna på oss. Tyvärr kunde inte alla i Jump 4 Joy vara med så det blev i stället Jump2Joy, med Ufffe Sandström (sång, piano) och Bosse Gustavsson (sax, slagverk). Det lät i alla fall skitbra!
Efter deras spelning tittade dom ner till oss, och FY FAN va kul det blev. Bosse G, blåste skiten ur allt, och speciellt låten "No more alcohol" var lysande. Tyvärr så kommer man aldrig mer att få höra det här igen, för det som hände i lördags kan aldrig mer upprepas! Förhoppningsvis får vi spela med herrarna Sandström och Gustavsson, för jag vill gärna se om man kan få vara med om det här igen. Chansen är ganska liten eftersom vi aldrig mer kan upprepa vad vi spelade i lördags. Men man måste ju pröva, eller hur.

/svannte

k-g! står för vad du gjort

I Blekinge Läns Tidning har man under några dagar skrivit om den s.k. "femklövern" samarbete med SD, Sverigedemokraterna. Femklövern är kanske att ta i, för det verkar som om det moderata kommunalrådet, K-G Svensson, själv tagit beslut om att göra en uppgörelse med SD. Det andra kommunalrådet, centerpartiets Mats Lindbom, verkar inte haft en aning om K-G Svenssons lilla upptåg. 
Av förklarliga skäl så uppskatta andra personer att K-G Svensson gjort den här uppgörelsen, vilket jag förstår. Men av någon anledning så tycker K-G Svensson INTE ATT HAN GJORT NÅGOT FEL. Detta har spridit sig ända upp till riksdagshuset i Stockholm, och självaste Fredrik Reinfelt har nu kommenterat "fallet i Karlskrona". Och naturligtvis tycker han att moderaterna INTE ska samarbeta med Sverigedemokraterna.
När så BLT´s reporter, Martin Hult, ringer upp herr Svensson för att få en kommentar till Reinfelts lilla utspel, så väljer vårt kommunalråd att slänga luren i örat! 
K-G, för helvete, stå för vad du gjort. Klara du inte av att tidningar/massmedier granska ditt arbete tycker jag att du ska sluta som politiker. Du har själv valt att stå i "rampljuset" och då SKA du tåla att man granska dig.
Det skulle vara rätt roligt om vårt förra kommunalråd, Mats Johansson, gjort detsamma under hans mandatperiod. Det hade slutat med en offentlig hängning på Galgamarken.

/svannte

vilka möjligheter

I programmet Anaconda (TV 1 den 21/11) så visades bl.a. en intervju med Lasse Gjertsen samt med artisten Sandi Thom. Via sin videopodcast lyckades hon få ett skivkontrakt och släppte en platta som gick upp som listetta i England. Och allt tack vara "nätet"! Man intervjuade även en viss Yvan Roddick som via sin Facehunter-blogg (fotoblogg) skapat en "kult" om sig själv. Detta i sin tur har bidragit att han skriver i all sköns tidningar om ungdomsmode etc. 
Och allt började med en enkel digitalkamera som han fick i julklapp.

Snacka om möjligheter! Det gäller bara att ta vara på den!

/svannte

PS. Syrran har fotoblogg. Gå in på hennes fotoblogg och kolla.

anaconda

Tydligen var det många som missade gårdagens Anaconda som gick på TV1. Jag rekomendera alla att gå in på www.ur.se och kolla in delar från programmet. Ett tips kan vara att gå in på youtube och kolla i Nassim al Fakirs goa filmer. Favoriten är skrattscenen!

/svannte

fullt så nördig är jag tydligen inte

Här är en undersökning av hur "macig" jag är. Gå gärna in och gör en du också.


80%

Boston Dating

premiären över

Så var premiären över! Igår kväll så repade/spelade någon i den nybyggda replokalen. Ljudet var väl inte det bästa, men med tanke på att lokalen i princip var helt tom så var det förvånansvärt dämpat ljud. Troligen blir det mycket bättre när tyg och dämp/akustik-skivor kommer upp på väggarna.
Jag var lite orolig över att ljudet utanför lokalen skulle vara högt/starkt, men det visade sig att det lät betydligt mindre än jag trodde. I och för sig så spelade Per och Oskar starkt så öronen blödde och det borde hörts mer utanför. Men det var som sagt mycket bättre än vad jag hoppats på.

Folköl då! Jo, det blev den traditionella folkölen. Nu gäller det bara att se till att det finns någonstans att lägga tomburkarna någonstans.

/svannte


äntligen!!!

Idag var det premiär i den nybyggda replokal/studion. Bygget har, som jag nämnt tidigare i min blogg, pågått sedan i våras och är idag i princip färdigt. Det är några skruvar/spikar som bankas in, men det är s.k. petitesser.

Premiären var alltså idag. Det kändes grymt skönt att inte packa in trummorna i Jossans ?sovrum?, utan istället backade jag upp bilen och slängde in trummorna. Tio minuter senare så satte jag upp dom och sen var jag tvungen att testa ljudet i lokalen. 
Lokalen är helt tom, förutom lite brädor och några mattor på golvet, så det ?rumsklangen? var lite för lång. Men det ska åtgärdas, och förhoppningsvis innan onsdag då Ouagadougou ska repa för första gången i lokalen. Och det ska firas med folköl, som brukligt är när vi repa.
I den här bloggen ska inte fler historier om bygget skrivas, förutom när det händer något riktigt kul. 

Ha det
/svannte

stockholmsyndromet suger!

I dag var jag på Radio Blekinge för en inspelning med den eminente Boppin Steve. Under en liten paus träffade jag Radio Blekinges musikansvarige, Affe Nilsson, som berättade att Sveriges Radio beslutat med att alla musik, inom snar framtid, ska bestämmas ifrån Stockholm (och diverse andra "stora orter")
Min spontana reaktion var/är att jag har full förståelse för den anti-Stockholm-känslan som flertalet personer har. Visst, jag förstår att det behöver sparas och att löner och kostnader har ökat, vilket inte licenspengarna till Sveriges Radio har gjort. Den ekonomiska ekvationen blir "minus" till radio. Om SVT har drabbats lika hårt vet jag inte, men lokalradiostationerna kommer att genomgå ett riktigt stålbad.

Vad kommer det att innebära för exempelvis oss som bor i Blekinge. Bl.a. så minskas utbudet av lokal musik betydligt. Kjell Andersson, som under alla år arbetat med att spela in lokala, och icke lokala, förmågor får sluta med detta. Inspelningen med Boppin Steve var antagligen den sista inspelningen av ett band i Radio Blekinges regi. Och det är jävligt sorgligt.
Valet av vilken musik som spelas på lokalradion bestäms från annan ort, och oavsett vad man tycker om det så innebär det att JAG inte kan påverka på samma sätt som idag. De lokala stationerna har under alla år arbetat upp en kännedom om vilken musik som har fungerat. Skulle det exempelvis bli så att Thomas Deutgen inte får spela sin "orgelmusik" p.g.a. vissa åsikter från Stockholm, ja då är det åt helvete!

För att påverka den här typen av förändringar måste vi vanliga människor säga ifrån. "Ni fick säga ifrån när ni röstade" är ett svar som INTE GODKÄNNS! Ett politiskt beslut som utarmar landsortens möjligheter till yttrandefrihet är inget annat än "politiker/jag-vill-bestämma-människors" vilja att styra över andra. En jämförelse kan göras med att Blekinge Läns Tidning och Sydöstran skulle innehålla exakt samma nyheter, ord för ord, och exakt samma bilder. Hur kul skulle det vara? Inte mycket! Skulle detta hända så skulle presstöd dras in och övriga massmedier skulle skrika i högan sky! Och antagligen hade vi läsare reagerat på samma sätt.
NEJ, NU FÅR DET JÄVLA VARA NOG MED CENTRALSTYRNING FRÅN STOCKHOLMSHELVETET!

/svannte