livslångt lärande heter det!

Inom skolan heter det att lärandet är livslångt, och vi som är "vuxna" har ofta en benägenhet att poängtera detta för våra barn. Tyvärr är det så att det livslånga lärandet stannar av med tiden och vuxna personer har ibland en tendens att bli mer "svart-vit, rätt-fel, bra-dåligt"-hållet.
Själv är jag av den åsikten att man måste utvecklas och försöka följa med den s.k. samtiden. Och för mig som lärare är det extra viktigt. Jag måste hålla mig ajour med vad som händer exempelvis inom nu musik och likadant är det för andra lärare inom andra ämnen. Eller ?! Jag låter det vara osagt. Däremot kan jag säga det här i alla fall:
Det finns allt för många vuxna, och lärare, som när dom märker att det finns alternativa vägar för utbildning/informationssökning, blir rädda och sparka rakt ut och menar att NEJ, DET ÄR INTE RÄTT och SÅ KAN MAN INTE GÖRA, FÖR DET HAR VI INTE GJORT FÖRUT.
Dessa personer borde ta en titt i spegeln och fråga sig vad de håller på med. För mig själv är det tur att man har en 3-åring och 19-åring som påminner mig om att jag måste hänga med.
/svannte

va tänker folk med?

Läste en insändare i Sydöstran för några dagar sen. Den var insänd från "nyinflyttad person i Kallinge". För er som inte vet så är Kallinge en liten förort till Ronneby där det bor ca. 4-5000 andra. Det är en lite bruksort där i princip alla känner alla.
Personen som skrev insändaren klagade på att Kallingeborna var sura och revispissande personer. Det roliga är att hon/han beskrev sig och sin familj på ett ganska utförligt sätt, OCH SÅ SKRIVER HON/HAN UNDER ANONYMT.
Hur smart är man då!?
/svannte

vems fel är det

När det blir en konflikt i en grupp av människor så handlar det nästan alltid om rätt och fel. "Det var hans fel och jag tänker inte..." eller som i mitt fall som lärare, "Den läraren är fullständigt slut i huvudet, och jag tänker INTE gå på hennes lektioner". Tyvärr finns även det omvända när lärare tycker "att den gruppen av elever är totalt omöjliga. Indirekt så är det nog så att dom tycker eleverna är ?????
Talesättet att det inte är en persons fel om två träter stämmer näst intill alltid. Men det verkar som vi/jag/dom glömmer det.
Om elever/kompisar/barn/vuxna istället tänkte va dom själva kunde göra för att LÖSA problemet istället för att lägga över "bollen" på någon, så tror jag att många saker skulle lösas på enklare sätt. Jaja, det är K Pollak, men tänk om det stämmer?
/svannte


stämmer det här?

Såg ni Uppdrag Granskning igår? Inte! Kolla in reprisen, när den nu går.
Det va rätt intressant att få veta att polis och en viss åklagare skor sig på systemet. När sen polischefen konfronteras med uppgifterna och får frågan om "han har förtroende för dessa poliser" så säger att han INTE HAR NÅGON ÅSIKT.
Det är för fan hans skyldighet som chef att HA EN ÅSIKT.
Den här flatheten mot medarbetare som gör sig skyldig till tjänstefel finns säkert på andra arbetsplatser och organsisationer. "Är du så mycket bättre själv då?" kanske någon undrar. Nej, inte alltid, men som f.d. chef och arbetsgivare, så anser jag att jag "levde som jag lärde". OK, det var inte alltid som det uppskattades, men en konflikt går faktiskt att lösa. Vid de tillfällen det inte kunde lösas fick faktiskt "den utsatte" två val: antingen ändra sitt beteende eller sluta! Låter drastiskt, men jag tycker faktiskt att det va rätt. Och poliserna i Malmö borde fått sparken, liksom chefen som inte vågar/kan ta ett beslut som är jobbigt.
/svannte


att köpa över internet

Idag var gjorde jag första köpet av en musikfil över internet. För 90 kronor fick jag en "fullängdare" med omslag. Nja, det är väl en sanning med en viss modifikation eftersom man inte fick innekonvelutet. Men i övrigt så fick jag hela skivan för 90 spänn.
Jag tycker det är kanon att man kan köpa en skiva för under 100-lappen. Om det sen inte ingår allt tycker jag är helt OK. För vem bryr sig, efter tre månader, om omslag, vem som spelar vad etc. Jag tror nämligen att fok i allmänhet skiter i det. Jag gör det däremot inte, och skulle gärna se att man fick skivan i "fullständigt skick".
I och med att priset är så mycket lägre än "affärspriser" tycker jag att det är helt OK.
När man diskuterar nerladdning av program, musik etc. så är den allmäna uppfattingen att det är GRATIS att ladda ner musik/program/filer äver nätet. Att försöka övertyga en hängiven "pirat" att det är moraliskt fel, är lika svårt att som att få ett JA eller NEJ från en POLITIKER.
Nerladdning av filer är här för att stanna. Programtillverkare och musikindustrin måste hitta ett nytt sätt att få nya köpare. Och för mig, och många andra, är det priset som styr.
Visste du/ni att skolor köper exempelvis Adobe Creative Suite för ca 500-1000 kr licensen. Normalpris för en vanlig konsument är ca 20.000 kr. Är det då så konstigt att Svensson laddar ner piratkopior. Nej, absolut inte. Att det sen är fel/olagligt är en faktiskt en helt annan sak.
Om viljan fanns inom musikinsustrin och programtillverkare så skulle priserna varit helt annorlunda. Och jag tror att det kommer att ske stora prisförändringar inom en två/tre-årsperiod. Vi får väl se!
/svannte

PS. Skivan jag köpte? Gå in på www.stantonmoore.com. Han är numera husguden. DS

fryst vatten och ryggproblem

Jaha! Trodde att det skulle bli en billig och behaglig vinter. Oh inte!! I förgår natt formligen ramlade det ner 1 kilos flingor som la sig som en bädd runt huset i Kättilstorp. På 2 timmar kom det nästa 10 cm och jag förstod att kroppen var tvungen att ansträngas åtminstone 1.5 timme innan jag skulle åka till jobbet. Nu tog det inte riktigt så lång tid, utan efter 1 timme satt jag nyduschad vid frukostkaffet men RYGGVÄRK.
F.d Kalmarbon och kollegan Jonas bor i centrala Karlskrona. Han har uppfattningen att 1 cm snö är Norrland och Lappland. Tyvärr så slapp han få veta hur det är att skotta snö, för i K-na hade det knappt kommit någon snö. Synd, för han behöver lite motion.
I alla fall så sitter man nu med stödkorsett, valkar i händer, ständig eftersvättning och man känner sig som en gubbe på "hemmet". Ska det verkligen vara så här!?
/svannte

stress och alfons

Hur gör man för att få kroppen att hänga med? Snart närmar sig den 46:e födelsedagen och det verkar som kropp och hjärna börja åldras. Eller är det så att "just nu" är man lite gammal och att man blir yngre med tiden. Eller!?
Jag tillhör skaran "tidsoptimisterna" och tror att det finns ca 30 tim/dygn. Exempelsvis när man sitter och arbetar med noteringsprogrammet Sibelius. Programmet är skitbra och det går fort att få in noterna på pappret. Men av någon anledning så tar det 3 timmar att göra läxor till eleverna. OK, nu är det en hemsida som ska uppdateras, det ska göras om till mp3 etc. Ändå så säger man till frun: jag ska BARA fixa lite med trumsidan och göra... Och det tar BARA en timme.
Jo,jo du! Det tar minst 3 timmar och händer och fötter är blodlösa och iskalla efter "passet". Varför lär man sig aldrig, och är det fler som har Alfons Åberg "inneboende"?
/svannte

alla ska tydligen spara

Har ni tänkt på att alla kommuner förr eller senare alltid måste spara pengar. Och allt som oftast så måste det sparas inom alla områden, skolan, förskolan, renhållning etc.
För mig som drivit företag så blir man liten snopen att det måste sparas överallt. Någon verksamhet måste ju följa med utvecklingen, eller så måste man nyinvestera. Att vissa måste spara ett år och någon annan nästa år är mer "verklighet" för min del. Det är ju bara att se hur man själv gör: idag kan jag köpa snus, imorgon inte. Men så verkar det inte fungerar inom vissa kommuner, och tydligen är skolan det mest oekonomiska som finns.
Vår skola måste spara ytterligare någon miljon detta år, och några större satsningar blir inte det tal om.
Hur gör man då för att skolan ska utvecklas och följa med den "samtid" som finns. Ett normalt företag måste följa med. Antingen det eller så "kursar" företaget. Nu är det möjligt för en elev att söka till vilken skola eleven vill och kommunen kan inte hindra eleven från detta. En s.k interkommunal ersättning måste betalas, och ofta är det dyrare för den berörda kommunen än om eleven fortsätter sina studier i hemkommunen. Om kommunen/skolan vill att eleven ska "stanna" måste man på något sätt förstå att det har ett visst pris i kronor och ören.
När det gäller "priset" så uppstår ett "Moment 22". Allt som oftast vill kommunen både ha kakan och äta den samtidigt. Elever får mer än gärna studera utanför kommunen, men det får inte kosta något och vill lärare/skolpersonal utveckla något inom respektive skola så är det välkommet. MEN DET FÅR INTE KOSTA NÅGOT.
/svannte