i detta fall: lär av usa

Konkurrensverket har idag kommit ut med en 260 sidor lång utredningen om konkurrenssituationen på den svenska marknaden gällande bl.a dagligvaror, mat, telemarknaden etc. Tydligen så har konkurrensen när det gäller mat ökat och priserna har minskat. I jämförelse med EU's prisutveckling så har maten i Sverige minskat betydligt. När det gäller elmarknaden så är det som vanligt: konkurrensen är näst intill befintlig.
Det roliga i rapporten är bl.a att statliga Vattenfall rekomenderas att delas upp i flera mindre bolag, allt för att konkurrensen ska bli bättre. Och detta skulle, enligt Konkurrensverket, gynna kunderna med lägre priser.
Här sitter en generaldirektör, som heter Clas Norgren, anställd av svenska staten, och har till uppdrag att se till att det finns en konkurrens mellan aktörer inom berörda affärsområden. TILL VILKEN NYTTA!!!???
Oavsett vad han kommer fram till, och avsett vad han rekomenderar så ger det ingen verkan. Återigen så ”lämnas” det över till oss konsumenter, vilket innebär att svenska folket måste agera. Och med tanke på hur engagerade vi är i exempelvis politik, så är chansen "som en piss i Nilen" att det ska ske något.
Nej, låt istället Konkurrensverket får mandat att tvinga företag till radikala förändringar så att det SKER NÅGOT. Den amerikanska motsvarigheten till Konkurrensverket tvingade bl.a Microsoft till att köpa 25% av aktierna i Apple. Allt för att stimulera marknaden till utveckling och att förhindra en monopolsituation.
Ett tips kan vara att upplysa vår industriminister, Maud Olofsson, att Konkurrensverket faktiskt har en UPPGIFT.
Maila henne och tala om vad du tycker. Det har jag gjort!
/svannte

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback